Fra øverste hylle

22 mars 2024

Fra Hollywood til Lofoten for å løfte den eventyrlige verdensreisen til vikingjentene Hedvig og Ingeborg! – En drøm som kommer i oppfyllelse, sier Harald Zwart.

I mange år har en helt spesiell historie og manus godgjort seg hos familien Zwart. Nå er det klart at historien om de to vikingjentene Hedvig og Ingeborg, som drar ut på en eventyrlig verdensreise for å tilbakelevere noe fedrene har tatt med seg fra tokt, skal bli en helaftens animasjonsfilm. Og med det: løfte Lofoten som vikingdestinasjon.

– Jeg har holdt på med animasjon helt siden jeg var en liten gutt. At jeg endelig skal få lage en helaftens animasjonsfilm er en drøm som kommer i oppfyllelse, sier Harald Zwart, og legger til: At vi nå også har funnet den fysiske vikingverdenen, som er så vakker- og som faktisk er et sted du kan reise til, er virkelig helt fantastisk. Vi kunne ikke fått et bedre utgangspunkt.

animatører henter virkeligheten inn

Denne uken er han i Lofoten sammen med produsent Veslemøy Ruud Zwart og ansvarlig for animasjonen, Torgeir Sanders fra Gimpville, for nettopp å låse de ulike lokasjonene til filmen.

Filmteamet har lenge vært på leting etter hvor jentene skal komme fra. Det var viktig med et virkelig sted, en plass som de kan la seg inspirere fra- og nettopp dette har de funnet i Lofoten og Lofotr. Og nå er et helt spesielt samarbeid også kommet på plass, mellom filmteamet og Museum Nord.

Museum Nord har ansvaret for 21 museer i regionen, som blant inkluderer Lofotr på Borg. Og det er på Borg vi møter jentene, rundt år 1000.

– Vi er utrolig glade for dette samarbeidet og har allerede begynt planleggingen for hvilke ringvirkninger filmen vil ha for oss. Vi har sett hva andre populære animasjonsfilmer har hatt for ulike destinasjoner, og vi skal være klare for å ta imot dette publikummet, sier markedssjef i Museum Nord, Linn Olsen. For det vil ikke være noe tvil om hvor jentene kommer fra, når filmen endelig skal opp på lerretet. Både landskap, langhus og en masse detaljer skal gjenskapes, og med samarbeidet har det også blitt utvekslet viktig kunnskap:

– I tillegg til det vakre landskapet, får vi også tilgang til museets kunnskap om vikingtiden, alt fra fakta til diverse kuriositeter; noe som gjør vår jobb enda morsommere, sier Veslemøy Ruud Zwart, og legger til: Det er ikke tilfeldig at vi er i Lofoten akkurat nå og i skreisesongen… Den populære norske fisken vil også ha en rolle i filmen vår.

Internasjonal satsning

Vikingjentene, eller ViQueens, som er filmens internasjonale tittel, vil få en bred internasjonal distribusjon, og Sola Media, som har sikret seg rettighetene, er ikke tvil om at kombinasjonen Lofoten, heltehistorien og Zwart vil bli en suksess:

– For et eventyr av en historie og satsning Vikingjentene har. Vi er utrolig stolte over å få være med å ta denne storslåtte familiefilmen ut i verden, og ikke minst: vise frem flotte Lofoten og våre to tøffe vikingjenter. Filmverden ser til Norge og den fantastiske naturen vi har her, og med Zwart bak roret, er det allerede mange forventninger der ute, sier Solveig Langeland, direktør i Sola Media.

Regissør Harald Zwart er en av Norges mest kjente regissører og står bak suksesser som The Karate Kid, 12. mann og Lange flate-serien, bare for å nevne noen. Sammen med produsentkona Veslemøy Zwart, har de et svært sterkt nettverk i den globale filmindustrien, og er nå blant annet aktuelle som produsenter på Netflix-suksessen Troll, hvor ny film er under opptak.

Kort om Vikingjentene: I den storslåtte animasjonen «Vikingjentene», møter vi Ingeborg og Hedvig som setter ut på en verdensreise for å bringe den bortkomne gutten Chung hjem til familien sin. Vi får en fartsfylt og leken reise, som bringer jentene helt til Kina.

Chung viser seg å være sønn av selveste keiserparet i Kina, og i takknemlighet og vennskap reiser jentene hjem, og redder hjembyen fra en katastrofe med kløkt… Historien vil by på mye humor og kulturelle referanser med ekko fra moderne tid, som skal underholde og skape norsk stolthet for alle aldre.

Produsent: Veslemøy Ruud Zwart

Regissør: Harald Zwart