Lofotfiskedager på Å

04 april 2024

Årets Lofotfiskedager gikk av stabelen 22.-23. mars. Det var også en del av jubileumsfeiring for Museum Nord sin 20 års bursdag i 2024.

Selv om vi måtte gjøre noen endringer på programmet og flytte datoen, fikk vi til noen kjempefine dager på Å!

Det er viktig for oss på Norsk Fiskeværsmuseum å ta være på og formidle kulturarven som er tilknyttet til Lofotfisket. Fiskeværene i Lofoten er basert på vinterfisket og migrasjon av skrei og Lofotsesongen er fortsatt den viktigste tiden på øyene.

Lofotfiskedager i Norsk Fiskeværsmuseum er årlig arrangement når vi damper tran, sløyer fisk og feirer skreien som tar turen til norskekysten og til Lofothavet. I år har vi dampet tran både på fredagen og lørdagen. Besøkende kunne lage og prøve å male med tranmaling i tre tradisjonell farger: rødt, oker og sinkhvit.

Ungene jobber på kaia i vinterstid med å skjære torsketunger, og denen helgen har også gjestene fått fiskehoder på spikere og tatt kniv for å delta i denne tradisjonen. Tungeskjæringsstasjonen var veldig populær! Nora har laget mølje og fortalt om mattradisjonen i Lofoten.

Tranen som vi har laget, blir bruk til tranmaling og demonstrasjon av tranlampe.

Tusen takk for alle 77 besøkende som har deltatt på Lofotfiskedager og feiret jubileumsåret med oss i 2024! Det var det største besøkstall i de siste årene. Vi sees neste år!