Åsa elstad forteller om tekstiltradisjoner langs kysten

26 april 2024

Søndag 12.5 inviterer Øksnes museum til et trivelig ettermiddagskaffe med faglig påfyll! Historiker Åsa Elstad utga nylig boka Trådar frå fortida og har vært på flere museer og fortalt om tekstiltradisjoner knyttet til den nordnorske kystkulturen. Nå kommer hun til Øksnes, og i den anledning får gjestene se tekstiler fra museets egen samling, som står beskrevet i boka. Blant annet barnesko av fiskeskinn, en erstatningsvare fra krigen (se lenke nederst).

Åsa Elstad fra tidligere foredrag om vottens kulturhistorie på Kulturfabrikken Sortland. Foto: Sortland museum.

Boka går igjennom over 1000 år med tekstiltradisjon i nord. Klær er et svært spennende, og evig aktuelt tema. I dag, som for tusen år siden, forteller klær mye om hvem vi er og hvilke samfunn vi lever i. Vi kler oss blant annet etter vær, yrke, personlig stil, og for å vise tilhørighet og få selvtillit. I dag lever vi i en verden av «rask mote» (fast fashion), men flere og flere interesserer seg for gamle, bærekraftige metoder å lage og reparere klær.

Trådar frå fortida – bak ser vi museets egen båtrye! Foto: Øksnes museum.

Trådar frå fortida handler ikke bare om hvordan klær så ut, men også om alt arbeidet som lå bak, noe som ofte ble gjort av kvinner. Dermed har Åsa også inkludert praktiske retningslinjer og oppskrifter. Som forklart i bokas vaskeseddel:

«Tekstilane er knytt til mange sider ved norsk historie, som arbeidsdeling, kjønnsskilje, økonomiske og sosiale forhold og system, ressursar, etnisitet og ideologiar. Kvart kapittel i boka har ei oppskrift, ei praktisk øving for den som vil gå i spora til tekstilhandverkarar som har levd før oss.»

Trådar frå fortida. Foto: Øksnes museum.

Boka kan kjøpes i museumsbutikken før og etter foredraget for de som er interesserte, og kan også bestilles.

Åsa Elstad (f. 1956) er forfatter og dr. art i historie og har arbeidet som lærer, faglitterær forfatter og konservator ved Museum Nord. Hun er interessert i kysthistorie, kjønnshistorie og materiell kultur.

Arrangementet utføres i samarbeid med Alsvåg Vel og Øksnes Historielag, og foregår på Øksnes Museum. Vel møtt!

Barnesko i fiskeskinn

Ei lita jente i Alsvåg gikk med sko laget av fiskeskinn under krigen i Øksnes

Øksnes Museum

Alsvåggården, våningshuset med
450 års historie. Øksnes; fra steinalder til høyteknologisk fiskevær på Myre. Poståpneri, handelssted/krambu, nyt kaffen i historiske omgivelser.