Utstillingsåpning «Er det lov?»

30 mai 2024

Onsdag 29. mai var det utstillingsåpning på Narvik Museum for utstillingen «Er det lov?». Utstillingens er laget i anledning Landslovjubileet 2024.

I år feirer vi 750-årsjubileet for Magnus Lagabøtes Landslov. Sammen med professor og historiker fra Nord Universitet og UiT Norges arktiske universitet har vi jobbet med å utvikle Lagabøteutstillinger hos flere av våre museer.

I 1274 samla kong Magnus VI Håkonsson hele det norske kongeriket under én lov. Utarbeidelse av Landslova regnes som et banebrytende politisk og juridisk arbeid. Etter at Magnus døde fikk han tilnavnet Lagabøte – lovforbedreren.

Ensemble Oscar satte stemninga med flott musikk, blant annet Magnushymnen fra Orknøyene, en hymne til Magnus den Hellige. Den tostemte hymnen finnes i et manuskript fra cirka 1280, altså bare seks år etter Landsloven ble vedtatt. Hymnen er også det eldste eksempelet på flerstemmighet i Norden. Orknøyene ble befolket av norske landnåmsmenn rundt vikingtidens start, og var norsk skattland frem til Kong Magnus Lagabøte brøt med farens ekspansjonspolitikk og innledet fredsforhandlinger med kong Alexander III av Skottland. Ved freden i Perth i 1266 oppga kong Magnus Orknøyene til Skottland.

Avdelingsdirektør i Ofoten, Jon Framnes, ønsket velkommen til utstillingsåpning, og tidligere stortingsrepresentant Geir-Ketil Hanssen, holdt tale under åpningen og klipte snor. Representant fra Politiet var også til stede under åpningen.

Utstillingen «Er det lov?» vises på Narvik Museum frem til medio mars 2025.