Kulturminnetur til Føre

31 mai 2024

Bø Museum har vært på kulturminnetur til Føre sammen med Straume skole. Målet med turen var å besøke gravfeltet fra eldre jernalder, men her er også mange andre kulturminner å se på.

I forkant ser dere en gravhaug fra yngre jernalder og i bakgrunnen en gravholme fra eldre jernalder.

Vi må vandre over gårdshaugen for å komme ned til gravfeltet. En gårdshaug, eller en boplasshaug som det også kalles, er en menneskeskapt haug som det har stått gårder eller hus på i mange hundre år. I mange gårdshauger kan man finne ting fra jernalderen og middelalderen samt nyere tid. Det er ulike typer avfall og rester etter hus, mennesker og dyr som danner slike hauger. Ved tverrsnitt vil man kunne identifisere ulike tider og kulturlag.

Gravfeltet ligger i strandkanten og vises i siluett mot himmelen midt på bildet. Her kan du se hellekister, bautasteiner og røyser og lese litt om gravgavene den som ble gravlagt har fått med seg. På 400 e.kr. døde en dame i 30 årene. Hun var lagt på bjørneskinn i en hellekiste før røysen ble lagt over. Hun fikk blant annet med seg kam og spinnehjul, krukke med mat og et vakkert grønt glass som var produsert i Rhindalen. Glasset har reist fra Romerriket, kanskje vært brukt på gjestebud i Føre, fungert som gravgave i 1600 år for så å bli trykt oppbevart på Norges Arktiske Universitetsmuseum i Tromsø. En ekte tidsreise der altså.

Stor takk til elevene som var med på tur! Dere stilte gode spørsmål.