Kulturminnevandring til Skipssanden

03 juni 2024

På senvåren og tidlig høst arrangerer Bø og Øksnes museum kulturminnevandring for 5. klassene i Øksnes kommune. Nå på vårparten var 5. og 6. klasse fra Alsvåg skole med på tur.

Ovenfor sandstranden er det rester etter boplasser. Disse er fredet, og særlig utsatte for erosjon, altså at landskapet tæres av vær og vind. Det er ikke lov å gå eller sette opp telt på disse. Bilde: Øksnes museum.

Julie Sæther, arkeolog ved Bø Museum, viste oss hvordan vi kan gjenkjenne gamle konstruksjoner som for eksempel gravrøyser og boplasser i landskapet. Dette er spor i naturen som man kanskje ikke merker ellers, men som en arkeolog med trening kan se er et tegn på tidligere menneskelig aktivitet.

Skipssanden er en kort gåtur fra parkeringsplassen på Stø. Bilde: Utsnitt fra ©norgeskart.no, Kartverket.

Skipssanden er en del av Dronningruta, en tursti som går hele veien fra Stø til Nyksund i Øksnes. Begge disse er historiske fiskevær, og har i sin tid vært sentrale plasser i Øksnes. Skipssand er ikke bosatt i dag, men er et populært turmål på grunn av sine mektige fjell, og ikke minst en lang og flott sandstrand.

Ved Skipssand finner man en rullesteinsfjære som også er fredet (altså har man ikke lov å ta med seg en stein hjem). Disse steinene har blitt glattslepne etter mange millioner år. Bilde: Øksnes museum.

De nyeste boplasshaugene vi finner på Skipssand kan med sikkerhet dateres til 1300-tallet, men det finnes spor etter folk fra for eksempel vikingtiden, og helt tilbake til steinalderen. På grunn av havstigning over mange tusen år kan de eldste tegnene til boplasser faktisk ligge under vann.

Her er det nok ganske kaldt å bade, men siden det var så god temperatur var det mange som benyttet sjansen til å vasse litt. Bilde: Øksnes museum.

Tusen takk til klassen som var med! Vi gleder oss allerede til høsten når vi drar på neste tur.

Flere nyheter

pangstart på sommerseongen!

Pangstart på sommersesongen: Sortland Museum åpnet sommersesongen lørdag 15. juni med besøk av ca 150 gjester!

Avslutning av Coastal Memory fort

Coastal Memory Fort-prosjektet går mot slutten, og denne uka har det vært avsluttende prosjektmøte og seminar i Lourinhã i Portugal.

Lofoten som bærekraftig matdestinsjon

I september 2023 var om lag 30 personer samlet i Kabelvåg i Lofoten for å diskutere, tenke og snakke sammen om Lofoten og bærekraftig matkultur. Gjennom metodene «hybridforum» og «utopiverksted» var deltakere med å forme samtalen om hva lokal matkultur vil si for dem.