Engasjerende klimakonferanse i Vesterålen

07 juni 2024

Klimakonferansen Gaia Arctic Summit 2024 ble en suksess! To kunnskapsrike og engasjerende dager i Vesterålen 6. og 7. juni er tilbakelagt.

Internasjonale og norske eksperter har bidratt med kunnskap fra sine felt til et svært variert publikum bestående av representanter fra internasjonale prosjektpartnere i RESIST, lokale firmaer, og representanter fra kommuner. 285 påmeldte deltakere har fått oppleve fantastiske Vesterålen, Hurtigrutemuseet, og tatt del i høyaktuelle temaer og problemstillinger.

klimakonferanse i vesterålen
Grete Ellingsen, leder av Vesterålsrådet, Geir Are Johansen, Direktør Museum Nord, og konferansier Haddy Njie. Foto: Linn Olsen

Fra forskning til handling

Gaia Arctic Summit 2024 har adressert viktigheten av vitenskap for forstå hvordan vi skal få til en bærekraftig framtid, hvor teknologi og innovasjon sees på som metoder for å oppnå endring. Spesielt i Arktisk, hvor vi ser klimaendringene allerede i dag og forventer ei dramatisk økningen framover, er vi ikke i gang med tilfredsstillende støttemekanismer til for eksempel små selskaper. Materialforbruket hos rike land er mye høyere enn verdensgjennomsnittet, 40 tonn per person mot 11 tonn. Sirkulærøkonomier kan redusere dette, og det må blir lettere for små selskaper og forbrukere å oppnå endringer.

Samtidig er det endring i måten vi snakker om klimaendringer, fra å se på skadebegrensning til å snakke om hvordan vi kan tilpasse oss. Men det er fortsatt sprik i mellom det vi vet og det vi gjør.

– Gaia Arctic Summit er uten tvil en suksess for Museum Nord og partnere, og vi er stolte over å ha vært med på å gjennomføre konferansen. Vi som museum må se på hvordan vi snakker om klimaendringer, og spesielt hvordan vi kan gjøre det på en bedre måte der hele kompleksiteten kommer til syne. Deltakelse i arenaer som dette er derfor viktig for oss, sier Anna Vermehren, forskningsleder og leder av FoU i Museum Nord.

klimakonferanse i vesterålen
Ane Høyem, prosjektleder for GAIA Vesterålen. Foto: Anna Vermehren.

Kulinarisk opplevelse på Hurtigrutemuseet

En fantastisk stemning på Hurtigrutemuseet satte punktum for første dag av konferansen. Aperitiff på dekk til MS Finnmarken hos Hurtigrutemuseet ble akkompagnert med underholdning, og middag tilberedt av Kvitnes Gård. Middagen bestod av ingredienser fra nord for polarsirkelen.