Avslutning av Coastal Memory fort

18 juni 2024

Coastal Memory Fort-prosjektet går mot slutten, og denne uka har det vært avsluttende prosjektmøte og seminar i Lourinhã i Portugal.

350 år med fort-historie

Revitalisering av Paimogo-fortet i Lourinhã, en kommune nord for Lisboa i Portugal, har vært sentralt i Coastal Memory Fort-prosjektet (EEA Grants Portugal).

I år er Paimogo-fortet 350 år. Fortet har vært gjennom litt av en reise fra behovet for beskyttelse og overvåkning mot havet, til lagersted, til i dag hvor det er et høyt aktet kulturavsted i Lourinhã som lokalbefolkningen har en sterk tilknytning til.

Paimogo-fortet ligger idyllisk til på kanten av klippene med Atlanterhavet som nærmeste nabo. Erosjon og endring i klima utgjør store utfordringer for stedet, hvor man nå ser på hvordan minimere bevegelsene i grunnen. Å forsinke ustabiliteten er noe som det vil jobbes videre med i framtiden.

Utvidet virkelighet-modeller utviklet av professor Gunnar Liestøl fra Universitetet i Oslo sammen med studenter har åpnet et vindu til fortiden basert på historiske fortellinger og hendelser. Her er det fortsatt utviklingsmuligheter, spesielt det å ta inn geologisk og paleontologisk historie. I Lourinhã er det funnet dinosaurfossiler i fra juratiden som er unike i verdenssammenheng.

avslutning coastal memory fort
Professor Gunnar Liestøl, Universitetet i Oslo, under avslutningsseminar av Coastal Memory Fort-prosjektet i Lourinhã. Foto: Museum Nord.

Samarbeid på tvers av grenser

I Lourinhã gjorde vi en felles evaluering og trakk fram milepæler og læring som prosjektet har gitt. Den tverrfaglige framgangsmåten i alle deler av Coastal Memory Fort-prosjektet har gitt gode resultater.

avslutning coastal memory fort
João Serra tok oss med på en tidsreise fra 2019 og fram til i dag i avslutningen av Coastal Memory Fort-prosjektet. Foto: Museum Nord.

Kontakt, meningsutvekslinger og engasjement med lokalsamfunnet ansees som en av de største suksessene med prosjektet. Hvor Paimogo-fortet har vært en dynamo for å sette i gang aktiviteter, utvikling og ideer til nye prosjekter.

For Museum Nord har kulturutveksling, læring av likhet mellom landene, og det ha en arena for å hente inspirasjon til å videreutvikle våre museer og organisasjon, områder hvor vi har dratt nytte av det bilaterale samarbeidet.

Utsikten fra Paimogo-fortet
Utsikten fra Paimogo-fortet i Lourinhã i Portugal er magisk! Foto: Museum Nord.

Mer om Coastal Memory fort

Coastal Memory Fort

Coastal Memory Fort-prosjektet ser på hvordan gjenopprette Paimogofortet i Lourinhã i Portugal.