Avslutning av Coastal Memory fort

18 juni 2024

Coastal Memory Fort-prosjektet går mot slutten, og denne uka har det vært avsluttende prosjektmøte og seminar i Lourinhã i Portugal.

350 år med fort-historie

Revitalisering av Paimogo-fortet i Lourinhã, en kommune nord for Lisboa i Portugal, har vært sentralt i Coastal Memory Fort-prosjektet (EEA Grants Portugal).

I år er Paimogo-fortet 350 år. Fortet har vært gjennom litt av en reise fra behovet for beskyttelse og overvåkning mot havet, til lagersted, til i dag hvor det er et høyt aktet kulturavsted i Lourinhã som lokalbefolkningen har en sterk tilknytning til.

Paimogo-fortet ligger idyllisk til på kanten av klippene med Atlanterhavet som nærmeste nabo. Erosjon og endring i klima utgjør store utfordringer for stedet, hvor man nå ser på hvordan minimere bevegelsene i grunnen. Å forsinke ustabiliteten er noe som det vil jobbes videre med i framtiden.

Utvidet virkelighet-modeller utviklet av professor Gunnar Liestøl fra Universitetet i Oslo sammen med studenter har åpnet et vindu til fortiden basert på historiske fortellinger og hendelser. Her er det fortsatt utviklingsmuligheter, spesielt det å ta inn geologisk og paleontologisk historie. I Lourinhã er det funnet dinosaurfossiler i fra juratiden som er unike i verdenssammenheng.

avslutning coastal memory fort
Professor Gunnar Liestøl, Universitetet i Oslo, under avslutningsseminar av Coastal Memory Fort-prosjektet i Lourinhã. Foto: Museum Nord.

Samarbeid på tvers av grenser

I Lourinhã gjorde vi en felles evaluering og trakk fram milepæler og læring som prosjektet har gitt. Den tverrfaglige framgangsmåten i alle deler av Coastal Memory Fort-prosjektet har gitt gode resultater.

avslutning coastal memory fort
João Serra tok oss med på en tidsreise fra 2019 og fram til i dag i avslutningen av Coastal Memory Fort-prosjektet. Foto: Museum Nord.

Kontakt, meningsutvekslinger og engasjement med lokalsamfunnet ansees som en av de største suksessene med prosjektet. Hvor Paimogo-fortet har vært en dynamo for å sette i gang aktiviteter, utvikling og ideer til nye prosjekter.

For Museum Nord har kulturutveksling, læring av likhet mellom landene, og det ha en arena for å hente inspirasjon til å videreutvikle våre museer og organisasjon, områder hvor vi har dratt nytte av det bilaterale samarbeidet.

Utsikten fra Paimogo-fortet
Utsikten fra Paimogo-fortet i Lourinhã i Portugal er magisk! Foto: Museum Nord.

Mer om Coastal Memory fort

Coastal Memory Fort

Coastal Memory Fort-prosjektet ser på hvordan gjenopprette Paimogofortet i Lourinhã i Portugal.

Flere nyheter

Styrbjørn på vei nordover

I disse dager er slepebåten D/S Styrbjørn på vei nordover mot Kyststevnet i Bodø, før den går videre til sitt nye hjem i Narvik!

Arctic Ghost Train av RAF med Stellaris DansTeater

Bli med på en unik og spennende opptreden av Arctic Ghost Train av RAF med Stellaris DansTeater på Narvik Museum!

Skjøtsel på Rallarveien

Skjøtsel på Rallarveien: driftsansvarlig Håvard og avdelingsdirektør Jon opp til Rallarveien for å gjennomføre skjøtsel og vedlikehold.