Lofoten som bærekraftig matdestinsjon

18 juni 2024

Hva betyr bærekraftig matkultur for de som bor i Lofoten, og hvordan ser de for seg matframtiden?

I september 2023 var om lag 30 personer samlet i Kabelvåg i Lofoten for å diskutere, tenke og snakke sammen om Lofoten og bærekraftig matkultur. Gjennom metodene «hybridforum» og «utopiverksted» var deltakere med å forme samtalen om hva lokal matkultur vil si for dem.

Seminaret «Lofoten som bærekraftig matdestinasjon», organisert av OsloMet og referansegruppen i prosjektet S2Food-forsterk, fant sted en hel dag på Nyvågar hotell i Kabelvåg i september 2023. Dette notatet er en oppsummering av seminaret den dagen, og en oppsummering av prosjektgruppens rundreise i Lofoten med besøk hos produsenter og andre aktører innen lokalmat.

Foruten forskere ved SIFO bestod planleggingsgruppen av en referansegruppe med ulike eksperter på norsk matkultur: Anne Karine Statle fra LofotenMat SA, Ellen Marie Forsberg fra Viken fylkeskommune, Kjersti Grøndahl fra Statsforvalteren i Oslo og Viken, Viktorija Viciunaite fra Universitetet i Sørøst-Norge og Frode Kristensen fra Salgslaget AS. For anledningen hadde vi også gleden av støtte fra følgende personer og lokale aktører til planlegging og gjennomføring av seminaret: Bjørg-Elin Kärn i LoVe Utvikling AS, Anna Vermehren og Jonas Walsøe fra Museum Nord/ SKREI Research Center og Ove Jakobsen fra Nord universitet.

Utgiver: Forbruksforskningsinstituttet SIFO, OsloMet

Forside rapport SRC-OsloMet Lofoten som bærerkaftig matdestinasjon