Hvordan kan museer bruke digital formidling?

10 juli 2024

Hvordan kan museer bruke digital formidling?

Se for deg muligheten ved at du går i fortidens byer, blant forfedrene og kulturskatter – istedenfor å lese om dem. Ved å gjenskape vikingtidsgårdene og middelaldergårdene på Lofotr Vikingmuseum på Borg i Lofoten, vil vi kunne vise til en annen historiefortelling, enn det som gjøres i dag på museet.

Det er nettopp dette PhD-prosjektet til Elin Tinuviel Thorbergsen handler om. I prosjektet «Kulturhistorisk museumsformidling og lokasjonsbaserte medier» undersøkes det hvordan utstillinger kan komplementeres med digitale formidlingsformer for å bedre kunnskapsformidlingen.

høvdinghuset på borg
Foto: Kjell Ove Storvik

I vår har Elin gått på kurs og lært om podkaster, og har deretter vært med på innspilling av to episoder hvor hun forteller om prosjektet sitt. Den første er: Future-proofing the Past | EXARC, og den andre er Hvordan bruke digital formidling på museer i samarbeid med Ekspedert, museumspodkasten til Museum Nord i Ofoten.

3D modell av Borg
Høvdinghuset og det mindre vikinghuset (3D-modellering under produksjon, laget av Jonas Johannessen).

I podkastepisoden i samarbeid med Ekspedert forteller Elin om mulighetene denne typen teknologi kan skape for historieformidlingen på Lofotr Vikingmuseum og andre museer.

Hun sammenligner utfordringen ved å lage en formidlingsapp med situert AR (Augmented reality) for et vikingtids- og middelalderlandskap, med hvordan det ville være å lage situert AR for f.eks Rallarbyen i Rombaksbotn under byggingen av Ofotbanen på slutten av 1800-tallet og starten av 1900-tallet, hvor man har fotografier, kart og andre kilder.

Her sto et av langhusene som har vært på Borghøyden i vikingtid. Til høyre ligger dagens rekonstruksjon.

Hør podkasten fra Ekspedert

Les mer om Elins PHD-prosjekt

PhD-prosjekt: Kulturhistorisk museumsformidling og lokasjonsbaserte medier

I ph.d.–prosjektet undersøkes det hvordan utstillinger kan komplementeres med digitale formidlingsformer for å bedre kunnskapsformidlingen.

Liker du Assassin’s Creed Valhalla eller Vikings?

Da bør du få med deg dette prosjektet! Ved å gjenskape vikingtids- og middelaldergårdene på Lofotr Vikingmuseum kan vi vise en annen historiefortelling.

Flere nyheter

Styrbjørn på vei nordover

I disse dager er slepebåten D/S Styrbjørn på vei nordover mot Kyststevnet i Bodø, før den går videre til sitt nye hjem i Narvik!

Arctic Ghost Train av RAF med Stellaris DansTeater

Bli med på en unik og spennende opptreden av Arctic Ghost Train av RAF med Stellaris DansTeater på Narvik Museum!

Skjøtsel på Rallarveien

Skjøtsel på Rallarveien: driftsansvarlig Håvard og avdelingsdirektør Jon opp til Rallarveien for å gjennomføre skjøtsel og vedlikehold.