Hvordan kan museer bruke digital formidling?

10 juli 2024

Hvordan kan museer bruke digital formidling?

Se for deg muligheten ved at du går i fortidens byer, blant forfedrene og kulturskatter – istedenfor å lese om dem. Ved å gjenskape vikingtidsgårdene og middelaldergårdene på Lofotr Vikingmuseum på Borg i Lofoten, vil vi kunne vise til en annen historiefortelling, enn det som gjøres i dag på museet.

Det er nettopp dette PhD-prosjektet til Elin Tinuviel Thorbergsen handler om. I prosjektet «Kulturhistorisk museumsformidling og lokasjonsbaserte medier» undersøkes det hvordan utstillinger kan komplementeres med digitale formidlingsformer for å bedre kunnskapsformidlingen.

høvdinghuset på borg
Foto: Kjell Ove Storvik

I vår har Elin gått på kurs og lært om podkaster, og har deretter vært med på innspilling av to episoder hvor hun forteller om prosjektet sitt. Den første er: Future-proofing the Past | EXARC, og den andre er Hvordan bruke digital formidling på museer i samarbeid med Ekspedert, museumspodkasten til Museum Nord i Ofoten.

3D modell av Borg
Høvdinghuset og det mindre vikinghuset (3D-modellering under produksjon, laget av Jonas Johannessen).

I podkastepisoden i samarbeid med Ekspedert forteller Elin om mulighetene denne typen teknologi kan skape for historieformidlingen på Lofotr Vikingmuseum og andre museer.

Hun sammenligner utfordringen ved å lage en formidlingsapp med situert AR (Augmented reality) for et vikingtids- og middelalderlandskap, med hvordan det ville være å lage situert AR for f.eks Rallarbyen i Rombaksbotn under byggingen av Ofotbanen på slutten av 1800-tallet og starten av 1900-tallet, hvor man har fotografier, kart og andre kilder.

Her sto et av langhusene som har vært på Borghøyden i vikingtid. Til høyre ligger dagens rekonstruksjon.

Hør podkasten fra Ekspedert

Les mer om Elins PHD-prosjekt

PhD-prosjekt: Kulturhistorisk museumsformidling og lokasjonsbaserte medier

I ph.d.–prosjektet undersøkes det hvordan utstillinger kan komplementeres med digitale formidlingsformer for å bedre kunnskapsformidlingen.

Liker du Assassin’s Creed Valhalla eller Vikings?

Da bør du få med deg dette prosjektet! Ved å gjenskape vikingtids- og middelaldergårdene på Lofotr Vikingmuseum kan vi vise en annen historiefortelling.