Liker du Assassin’s Creed Valhalla eller Vikings?

Liker du Assassin’s Creed Valhalla eller Vikings? Da bør du få med deg dette prosjektet!

Se for deg muligheten ved at du går i fortidens byer, blant forfedrene og kulturskatter – istedenfor å lese om dem. Ved å gjenskape vikingtidsgårdene og middelaldergårdene på Lofotr Vikingmuseum på Borg i Lofoten, vil vi kunne vise til en annen historiefortelling, enn det som gjøres i dag på museet.

Høvdinghuset og det mindre vikinghuset.
Høvdinghuset.

Ved å skape en app som kan lastes ned på telefonen, vil du se fortiden gjennom kameraet. Dette filtret fungerer som et SnapChat-filter, men er mer omfattende. Igjennom telefonens GPS, endres det virtuelle landskapet i takt med hvor du går på museumsområde, og du kan se hus, gravhauger og vikinger som en gang bodde og arbeidet på gårdene.

Innvendig i høvdinghuset.

Du vil kunne gå inn i det virtuelle høvdinghuset som om du var med i et spill, lete etter gjenstandene og lære underveis mer om vikingtiden.

En tidlig 3D-konstruksjon av Gulgubbe med tekstur.

Ved å zoome inn og ut på inventar og konstruksjoner vil du lære mer om hverdagslivet og byggetradisjoner. Du vil se museumsgjenstandene som nå står utstilt i monterutstilling i sine originale funnsteder.

Det mindre vikingtidshus.

Ute i landskapet på museumsområdet, vil du se hvordan tiden endrer seg ut ifra hvor du står og beveger deg, fra vikingtid til tidlig middelalder. Dette gjøres ved at du vandre i landskapet så opphøres en tidsperiode som erstattes av en annen. For eksempel kan vikinghusene og vikingene blir byttet ut med gravhauger og et middelalderhus.

En forestilt gjest som tester ut appen i boligrommet i høvdinghuset, uten tekstur.

Målet med å skape en slik app, inspirert fra spill og tv-serier, er å skape en autentisk opplevelse for nettopp deg! Du beveger deg i et historisk miljø, utforsker vikingtiden og middelalderen på Borg, og velger selv hva du ønsker å se, lese eller lytte av informasjon. Denne opplevelsen skal måles gjennom prøvetesting av appen, og gjennom tilbakemelding fra publikum vil vi lage en ny historiefortelling for museet. Kanskje er dette en ny type måte å se historien på ved alle norske museer, ved å være fysisk til stede i handlingen?

Boligrommet i høvdinghuset med loft.

Alle bilder er 3D-modellering under produksjon, av Jonas Johannessen.

Les mer:

PhD-prosjekt: Kulturhistorisk museumsformidling og lokasjonsbaserte medier

I ph.d.–prosjektet undersøkes det hvordan utstillinger kan komplementeres med digitale formidlingsformer for å bedre kunnskapsformidlingen.

Gull og kostelige glassvarer

Gull og kostelige glassvarer er spor etter stor makt, og rike og mektige menn og kvinner på Borg. Les mer om gjenstandene i denne historien.

Høvdinghuset på borg

Les mer om de forskjellige inndelingene i høvdinghuset. Husets øvrige konstruksjon er et resultat av grundig forskning på vikingtidshus.