« Alle Arrangementer

• Dette arrangement har allerede funnet sted.

Åpning av utstillinga «Skjønnsomme menn og sølv til kongen» på Bø Museum

lørdag 22. juni kl. 12:00 - 14:00

Utstillinga «Skjønnsomme menn og sølv til kongen» handler om Magnus Lagabøte og Landsloven. I år er det 750 år siden Landsloven ble godkjent i Norge. Loven var gyldig i 400 år og bar i seg kimen til vårt moderne samfunn. I loven er det blant annet fokus på at fattige skal behandles humant og at kvinner har rettigheter når det kommer til arv og hvem de skal gifte seg med.

Tittelen peker på to ting som gjentas ofte i Landsloven; skjønnsomme menn skal dømme i sakene og straffen innebærer ofte at man må betale bot, altså sølv, til kongen. Det står også mye rart i Landsloven som vitner om at samfunnet var ganske annerledes i middelalderen enn det er nå. Det er for eksempel ikke lov å patte på spenene til annen mann sin ku. Det er vel neppe noen melkebønder som har det problemet i dag. Kanskje nettopp fordi det ble forbudt i 1274?

Gjennom utstillinga blir du kjent med Magnus Lagabøte, landsloven og samfunnet i middelalderen her nord. Middelalderen blir ofte fremstilt som mørk og dyster, men var det nå egentlig sånn? Hva holdt vanlige folk på med? Finnes det spor i Bø fra middelalderen? Du kan også ta med deg barna på denne utstillinga, for i tillegg til tekst og gjenstander har vi aktiviteter som barna kan bryne seg på. Hva lukter det av middelalderen og kan du skrive navnet ditt med gotisk skrift?

Åpningen er lørdag 22/6 kl. 12 med gratis inngang og sprudlende drikk. Museet har åpent til kl. 16. Utstillinga er laget av Museum Nord i samarbeid med Norges Arktiske Universitet i Tromsø og Nord Universitet i Bodø. Utstillingen skal stå hele sommeren og utover høsten.

Foto: Codex Lund 15. Foto/ill.: alvin-portal.org

Dato: