Laster Arrangementer

« Alle Arrangementer

  • Dette arrangement har allerede funnet sted.

Brevet fra Minnesota – foredrag med Jon Magnus

torsdag 15. september kl. 19:00 - 21:00

Jon Magnus, en mann holder ei bok
– I skyggen av den amerikanske drømmen
Mellom 900 000 og én million nordmenn utvandret til Amerika og Canada fra 1840 til 1940, titusener kom fra Telemark. Så nær sagt alle i Norge har en eller annen «fjern onkel» på den andre siden av Atlanteren. Noen få ble rike og fikk leve ut den «Amerikanske drømmen», mens mange gjennomlevde en hard kamp for å overleve i sine nye liv på den andre siden av Atlanterhavet.
Det hele startet allerede for et par tiår siden, da Jon fant et gammelt og sorgtungt Amerika-brev i bunnen av en dragkiste på den gamle husmannsplassen hans i Ytterbø, Telemark. Hvem var «Onkel Edwin», Jons slektning som ikke skrev hjem før etter 47 år, etter hans utvandring fra Tørdal til Amerika allerede i 1903? Og hvilke ukjente dramaer hjemme og ute kunne hans ukjente liv berette om? Foredraget tar oss med inn og følger «Onkel Edwins» 70 år lange liv med tilhørende erfaringer og begivenheter, – fra fødsel i Tørdal til hans død i Los Angeles.
Jons syv USA-turer og flere års leting i arkiver både «over dammen» og her i Norge, har resultert i boken «Brevet fra Minnesota». Boken formidler denne spennende historien og setter utvandringen av nordmenn til USA i perspektiv, og vi får høre hvordan søken etter et bedre liv «over there» slettes ikke ble oppfylt for alle – snarere tvert imot.
OM FOREDRAGSHOLDEREN/FORFATTEREN
Jon Magnus har vært utenriksjournalist for VG i over 40 år og har jobbet som korrespondent i London, New York og Berlin. Han har som forfatter også utgitt flere bøker; «Veien til Karlsvogna», «Etter Karlsvogna», «Sommerfuglene i Armero» og barneboken «Gamle Gråmann», og nå «Brevet fra Minnesota». Jon Magnus har de siste årene reist rundt med dette foredraget i hele landet, og har blant annet besøkt kulturhus og biblioteker i Fredrikstad, Drøbak, Stavanger, Farsund, Drangedal, Kviteseid, Bø, Notodden og Frogner.
BOKSIGNERING
Det blir anledning å få signert bøker etter foredraget.
Varighet: ca 90 minutter
Servering: Kulturkaféen
INNGANG: kr 100,- kan kjøpes på Kulturfabrikkens nettside, i billettautomat og i Kulturkaféen
Arrangør: Kulturfabrikken, Sortland bibliotek og Sortland Museum

Detaljer

Dato:
torsdag 15. september
Tid
19:00 - 21:00
Kategori for Arrangement:

Sted

Kulturfabrikken Sortland
Strandgate 1
Sortland, 8400 Norge
+ Google-kart