« All Hendelser

• Beklager. Denne hendelse har allerede funnet sted.

Byvandring og utstillingsomvisning

28. juni 2016, 19:00 - 21:00

kr 50,

I forbindelsen med museets utstilling Hvis gamle hus kunne fortelle…, inviterer Sortland Historielag og Sortland museum til byvandring og utstillingsomvisning i og om Sortland sentrum førstkommende tirsdags ettermiddag.
Det blir ei vandring i Sortland sentrum der vi blir kjent med framveksten av tettstedet og stopper opp ved de sju husene som utstillinga tar for seg: Companiet, Ediassengården, Ole Andersen-gården, Myhregården, Middelskolen, Apotekergården og Bokhandelgården. De fleste av dem er bygd i perioden 1910 – 1920, da Sortland så smått begynte å få et visst småbypreg Det var en vekstperiode med høykonjunktur på grunn av verdenskrigen og gode tider i sildefisket. widerøe7
Knut Hamsun hevda – i et brev til kona som frykta for at han trivdes litt for godt på Sortland – at Sortland var «rigtig et stygt sted». Andre har ment det samme. Tar man seg tid, er det likevel ikke vanskelig å få øye på bygninger som er rene perler. Mange av dem har i tillegg ei mangfoldig og spennende historie.
I Sortland sentrum har det ikke bare vært produksjon av fiskeboller, men også av brus, margarin, medisiner og damehatter. Etter byvandringa blir det omvisning i utstillinga i museet, der man kan se gjenstander og foto som forteller om historia til hvert av disse husene, og varme seg med en kopp kaffe eller te, om det skulle være behov for det
Utstillinga viser blant annet det aller første eksemplaret av Bladet Vesterålen, den første elektriske drillen i Vesterålen, Ediassens instrument for brilletilpassing, interiør fra Kaffistova, avisdebatten om riving eller bevaring av Middelskokolen, pillebrett fra Apoteket, vindusutstillinger fra bokhandelen og mye mer.
De fleste av disse husene er regulert til bevaring i kommunens planer, og framstår som gode eksempler på at gamle hus kan gi en småby som Sortland særpreg og sjarme.

Dato:
28. juni 2016