Laster Arrangementer

« Alle Arrangementer

  • Dette arrangement har allerede funnet sted.

Foredrag med Thomas Gundersen: De sovjetiske krigsfangene på Haugøya

torsdag 23. mars kl. 18:00 - 20:00

Plakat som viser tidspunkt og sted for foredraget.

Foredraget «De sovjetiske krigsfangene i Haugøya» tematiserer det glemte kapitlet om fangeleiren i Haugøya utenfor Melbu og krigsfangene som satt der. Dette er en beretning om krigens grusomheter på lokalt nivå, men også om lokalbefolkningens medmenneskelighet og vilje til å hjelpe fangene, med fare for seg selv.

I tillegg fortelles den utrolige historien om Nikolai Nikitovich Tsurkan (1920–2002) fra Kazakhstan. Tsurkan var to år i leiren på Melbu, før han ble sendt tilbake til kontinentet. Her lyktes han med å rømme etter flere forsøk og bidro i oppbyggingen av et motstandsnettverk i Tsjekkoslovakia. Ved krigens slutt sto den forhenværende krigsfangen igjen som en krigshelt

Varighet: 90 minutter, med en innlagt kaffepause på 15 minutter. Inngang kr. 100. Kaffe og kake serveres.

Thomas Gundersen Fredriksen (f. 1998) er kjent fra lokalmiljøet i Hadsel som lokalhistoriker og skribent. Han har også røtter fra Nykvåg i Bø. Til tross for sin unge alder har han bygget seg opp en bred erfaring innenfor lokalhistorien, samt historie på et nasjonalt og internasjonalt nivå. Hovedvekten ligger på krigs- og maritim historie. Fra 2011 til 2019 var Gundersen skribent for Melbuposten, men ved inngangen til 2019 overtok han redaktørrollen i tidsskriftet. Utover dette har han gjennom flere år jobbet som frilansjournalist for Bladet Vesterålen og Vesteraalens Avis, samt som skribent for både Melbo Idrettslag og Hadsel Historielag.

 

 

Detaljer

Dato:
torsdag 23. mars
Tid
18:00 - 20:00
Kategori for Arrangement:

Sted

Bø Museum
Vinjesjøen 31
Bø i Vesterålen, 8470 Norge
+ Google-kart
Telefon
+ 47 47468564
Vis Sted nettside