« Alle Arrangementer

Foredrag om Anna Boberg

onsdag 17. april kl. 18:00 - 19:00

Maleri - Nordlys - Studie fra Nord -Norge - Anna Boberg

Velkommen til foredrag om den svenske maleren Anna Boberg (1864-1935) ved Karen Angelshaug.

Anna Boberg var en svensk maler og kunsthåndverker, gift med arkitekten Ferdinand Boberg. Boberg var i hovedsak selvlært, men studerte en kort periode ved Académie Julian i Paris. Hun er mest kjent for landskapsmalerier med motiver fra Lofoten. Malerier av Anna Boberg finnes i samlingene av Nationalmuseum Stockholm, Musée d’Orsay i Paris og i Nasjonalmuseet i Oslo.

Anna Boberg kom til Lofoten første gang i 1901 og fikk seg atelier i Svolvær. Hun brukte sitt atelier frem til begynnelsen av 1930 tallet, da hun testamenterte det til Bildende Kunstneres Styre for bruk av norske og svenske malere. Boberhuset ble revet under krigen, men i 1953 ble det gjenreist et hus for kunstnere: Kunstnerhuset, som fortsatt er et bo- og arbeidssted for kunstnere og som nå driftes av Nordnorsk Kunstnersenter (NNKS).

Karen Helene Angelshaug er utdannet kunsthistoriker fra UiT og spesialpedagog fra spesiallærerhøgskolen. Hun har tidligere skrevet hovedfagsoppgave om Anna Boberg og hennes malerier med Lofoten som motiv: «Lofoten fanget i et blikk». Som student ved Universitetet i Tromsø i 2002.

Karens interesse for Anna Boberg har vedvart og i senere tid har hun forsket videre på Bobergs kunstnerarbeid med spesiell interesse for Bobergs opphold og historie tilknyttet Lofoten. Hva skjedde, og hvilke tanker gjorde hun seg om Lofoten? Angelshaug har jaktet på muntlige fortellinger om Anna Boberg, samt søkt informasjon i samlinger i Sverige som har Bobergs malerier.

Dato:
onsdag 17. april