Velkommen til foredrag ved historiker Åsa Elstad i kinosalen Lanterna på Kulturfabrikken torsdag 7. april kl. 19.00.
Åsa Elstad forteller historia om de til sammen fjorten hurtigruteskipene, og tre erstatningshurtigruter, som forliste i krigshandlinger, og de over sju hundre menneskene som da mista livet.
Skipene var ikke lenger trygge arbeidsplasser og transportmiddel. Verst var det i nord, der krigshandlingene økte i siste del av okkupasjonstida, ikke minst til sjøs. Likevel blei ikke sjøfolka om bord på disse skipene anerkjent som krigsseilere før rundt 70 år etter at krigen var over.
Samtidig som seilingene stadig blei farligere, blei folk langs leia enda mer avhengige enn før av å få gods og post ved hurtigruteanløpene. Varemangelen var stor, og andre transportmidler var ramma av krigen. I foredraget vil det bli fortalt om mange ulike sider ved krigen der hurtigruteskip var involvert, blant annet motstandsarbeidet og tvangsevakueringa.
OM ÅSA ELSTAD
Åsa Elstad (f. 1956) er forfatter og dr. art i historie og har arbeidet som lærer, faglitterær forfatter og konservator ved Museum Nord. Hun er er interessert i kysthistorie, kjønnshistorie og materiell kultur og har blant annet deltatt i prosjektene Norsk polarhistorie, Nordlands historie og Norges fiskeri- og kysthistorie.
INNGANG: Billett kr 100,- for voksne. Gratis for barn under 18 år.
Billett kjøpes i museumsbutikken hos Sortland Museum i timen før foredraget starter.
Velkommen!
Arrangør: Sortland Museum og Sortland bibliotek