Laster Arrangementer

« Alle Arrangementer

  • Dette arrangement har allerede funnet sted.

Krigsseilerne // en vandreutstilling i Narvik

mandag 15. august - søndag 28. august

En dame og en mann sitter i en sofa

Krigsseilerne // en vandreutstilling kommer til Narvik. Utstillingen vil ha to plasseringer på sin tur gjennom byen:

15.–21. August – Rådhusplassen
22.–27. August – Narvik Museum

gsseilerne vandreutstilling
Mandag 15. august kl. 18 inviterer vi til lokal åpning av utstillingen på Rådhusplassen. Program for arrangementet kommer senere.

 

Fra pressemeldingen:
Av de norske sjøfolkene i handelsflåten under andre verdenskrig, var 4000 mellom 14 og 18 år. Flertallet var kun et par år eldre. Sjøfolkene fraktet nødvendig last som soldater, flybensin, våpen og mat. Men det kostet. 4352 norske sjøfolk mistet livet under krigen – på havet, i sykdom, i ulykker eller selvmord.

Det sies at handelsflåten og sjøfolkenes innsats var Norges sterkeste bidrag til de alliertes seier i 1945, men de som hadde vært på havet fikk liten oppfølgning, erstatning eller heder etter krigen.

Krigsseilere // en vandreutstilling er en krigsseilerutstilling med fokus på livet etter krigen kuratert av folk selv på dugnad i kystsamfunn langs hele norskekysten. I utstillingen møter vi åtte av de som var barn og unge da krigen gjorde dem til krigsseilere, gjennom portretter og lydopptak.

Som tidsvitner forteller de på vegne av mange. Å forstå krigsseilernes historie gjennom dem, krever imidlertid varsom fortolkning. De mange tause skjebnene som omslutter disse overlevelsesberetningene fortrenges lett, i en lesning der det tross alt gikk godt med krigsseilerne. For mange gjorde det ikke det.

En utendørs utstilling
Vandreutstillingen er en bilhenger med vegger som slås ut på utstillingsstedene. Den starter nordlandsturneen sin på Helgeland i mai, og besøker Museum Nords område fra midten av august og i september.

Utstillingen bygger videre på dokumentasjons- og bokprosjektet Krigsseilere. Å overleve freden (Pax forlag, 2015). Idunn Sem står for idéen bak utstillingen, Carsten Anriksdal er fotograf og Torgeir Tredal har utarbeidet den fysiske konstruksjonen.

Prosjektet er støttet av Kulturrådet, Forsvarsdepartementet, Fritt ord og Kristiansand kommune.

Detaljer

Start:
mandag 15. august
Slutt:
søndag 28. august