« Alle Arrangementer

Miljøutfordringer i Arktis – Klimaendringer, miljøgifter og plast

torsdag 21. mars kl. 18:00 - 19:00

with the mountain Alkhornet in the background, at the mouth of Isfjorden, Svalbard, June 2021. Om bord i forskingsskipet Kronprins Haakon som er på plasttokt som skal studere plastforurensning på Svalbard. Det blir tatt målinger av plastinnholdet i sjøvann, sediment, snø og havis og i dyreplankton, fisk og sjøfugler som lever i hav og tett på isen. *** Local Caption *** Geir Wing Gabrielsen

Vi er glade for å invitere til et spennende foredrag med den anerkjente miljøforskeren Geir Wing Gabrielsen, som vil dele sin innsikt om de kritiske miljøutfordringene i Arktis. Arrangementet finner sted den 21. mars på Hurtigrutemuseet, og alle som deler en interesse for å forstå klimaendringer, miljøgifter og plastforurensning i denne unike regionen, er hjertelig velkomne.

Geir Wing Gabrielsen har dedikert sitt liv til å studere og bidra til bevaring av Arktis’ økosystemer. I foredraget vil han belyse de pågående klimaendringene som påvirker Arktis og diskutere konsekvensene for både dyreliv og mennesker. Han vil også utforske problematikken knyttet til miljøgifter og plastforurensning, og hvordan dette truer balansen i denne sårbare økosystemet.

Om foredraget:

Miljøutfordringer i Arktis – Klimaendringer, miljøgifter og plast

Naturen i Arktis står ovenfor store utfordringer i årene som kommer. På Svalbard er temperaturen fire ganger høyere sammenlignet med andre steder på jorda. Det har ført til i at isen rundt øygruppen og i selve i pol bassenget og isbreene krymper i et urovekkende høyt tempo.

Varmere hav på relativt kort tid påvirker marine arter som lever i Arktis. Arter som har holdt til her i generasjoner, som polartorsk, blir fortrengt av sørlige og mer varmekjære fiskearter som sild og makrell, som i økende grad har trukket nordover i takt med varmere hav.

Men problemene stopper ikke med varmere hav. Plast som ender i havet, truer også artene som lever her. Plasten som oppløses til mikroplast i havet, inneholder miljøgifter, kan skade helsen til dyrene. Et eksempel er funn av mikroplast i magene til sjøfuglen havhest. Plastbiter og nylontråder skader tarmsystemet til fuglene som påfører dem store lidelser og død.

Det finnes også andre usynlige miljøgifter i Arktis enn oppløst plast. Disse stoffene fraktes med luft og havstrømmer nordover, og tas opp i marine næringskjeder. Forskning viser at både plastpartikler og andre miljøgifter utgjør helserisiko for det marine artslivet i Arktis, blant annet kan det skade fuglers hormon- og immunsystem.

Inngang: kr 100,-/pp

Vi har åpent kafe i forbindelse med arrangementet.

Dato:
torsdag 21. mars