« Alle Arrangementer

• Dette arrangement har allerede funnet sted.

Samisk uke: foredrag på Galleri Espolin

fredag 9. februar kl. 18:00 - 19:00

tegning av en viking

Samisk uke: Velkommen til foredraget «Tore Hund sin čehporis (skinnkrage/fell)» fredag 9. februar!

Várdobáiki samisk senter har gjenskapt Tore Hund sin čehporis (skinnkrage/fell). Prosjektet har satt fokus på samisk tilstedeværelse, samfunn, tro og samhandling i vikingetiden. Prosjektet er forankret i Nasjonaljubileet 2030 – Norge i 1000 år.  Les mer: https://www.vardobaiki.no/prosjekter/tore-hunds-cehporis-skinnkrage/

Tore Hund blir regnet som Olav Tryggvasons banemann under slaget på Stiklestad. I Snorre Sturlassons Kongesagaer beskrives et klesplagg Tore Hund hadde på seg under slaget, og dette var for Várdobáiki svært interessant.

Vi har gleden av å invitere til foredrag om Tore Hunds skinnkrage/čehporis med Tone Elvebakk fra Várdobáiki, fredag 9. februar kl. 18.00 på Galleri Espolin.

Samisk uke

Tone Elvebakk er født og oppvokst i den samiske bygda Duorga/Snubba i Evenes kommune. Hun er  ansatt som museumskonsulent ved Várdobáiki samisk senter, og jobber for å fremme samisk historie, språk og kultur. Hun er også duodjikonsulent for Nordland for Duodjeinstituhtta. Tone presenterer prosjektet med Tore Hunds čehporis i Lofoten, i forbindelse med samenes nasjonaldag 6.februar.

I og rundt Kabelvåg blir det et stort arrangement med mange aktiviteter og kulturtilbud for store og små, ute og inne, hele dagen den 6. februar. Det vil også skje forskjellige ting flere dager som bidrar til at det blir en samisk temauke.

Lofoten sameforening i samarbeid med Bárru språkarena har ansvaret for gjennomføringen av samenes nasjonaldag i 2024 i Kabelvåg. Flere er med å bidrar!

Dato:
fredag 9. februar