Laster Arrangementer

« Alle Arrangementer

  • Dette arrangement har allerede funnet sted.

Turnéteateret i Trøndelag: Den siste viking

fredag 12. august kl. 17:00 - 19:00

250kr
plakat

Frodig fortellerteater i historiske omgivelser – velkommen til Trøndelag Turnéteaters forestilling «Den siste viking» på Lofotmuseet!

Fredag 12. august kommer Turnéteateret i Trøndelag til Storvågan, hvor skuespiller Tore B. Granås gir stemme til Bojers klassiske skildring av Lofotfisket, akkompagnert av piano og cello. Forestillingen varer 1 time.

Billetter kr 250,- kjøpes nederst på denne siden.

Værforbehold: Forestillingen spilles i utgangspunktet utendørs, på gressbakken ved Lofotmuseet. Ved dårlig vær vil den flyttes inn på Nyvågar Rorbuhotell, et steinkast unna.

~ Om forestillingen ~

Fiskeren Kristaver Myran går til anskaffelse av «Kobben», til tross for at den har kantret flere ganger. På båten mønstrer et fattig, men livfullt mannskap. Sammen legger de ut på den lange ferden fra Fosen til Lofoten for å fiske skrei. I båten er også Kristavers sønn Lars, som er skårunge og aner lite om hva som venter ham på sjøen og i møte med hardbarka lofotfiskere. I fjæra står mor hans, Marja, og vinker motvillig farvel til gutten sin; hu e som ei høn som har klekt ut andunga og kakle og lokke te fånyttes fer å held dem bort frå vatnet.

Og i god driv med egen båt og mannskap seiler ungkaren Jakob Pinade med litjfoten til enda et eventyr som skal bringe både rikdom og dyrekjøpt livserfaring; han e storseglar, storfeskar og stordrekkar, og båten e både kjerring og hus og heim.

I denne forestillinga tar vi deg med på reisa til Lofoten, sammen med hverdagsmennesker som på hvert sitt vis kjempet for å holde liv i seg selv og familien sin. Tett fulgt av musikken gir Tore B. Granås stemmer til et rikt persongalleri i en ramsalt seilas som skal koste noen livet, og for andre gi ny mening til det livet de lever.

«Den siste viking» av Johan Bojer ble utgitt i 1921. Romanen gir en mangfoldig skildring av et kystmiljø, hvor folket er avhengig av lofotfisket for å livberge seg. Handlingen i romanen bygger på blant annet det historiske slaget i Trollfjorden i 1890, mellom dampbåteierne og robåtfiskerne.

Bojer var internasjonalt anerkjent for sine rike folkelivsskildringer, og ble lest av et stort publikum i sin samtid. Gjennom hans rike og usentimentale fortellerstemme går han tett på enkeltmennesket, og skildrer med varme og stor menneskekunnskap. Han tar oss med både dit vi står aller mest alene i oss selv, og til det lune fellesskapet som bygges av nådeløs humor og felles skjebne.

~ Johan Bojer (1872–1959) – et rikt forfatterskap ~
Johan Bojers forfatterskap er omfattende og allsidig. Til sammen skrev han over førti romaner, noveller, artikler og skuespill, to erindringsbøker og flere eventyrsamlinger.

Bojer er en av de norske forfatterne fra sin tid som ble mest lest i utlandet, og hans bøker ble utgitt i store opplag i hele Europa og i Amerika. Han bodde i Frankrike i mange år, men også i USA, Italia og Danmark.

~ Kaare Espolin Johnson (1907–1994) – en folkekjær maler og grafiker ~

Kaare Espolin Johnson vokste opp i Vadsø og Bodø, og fikk sin utdanning på Statens Kunst- og Håndverkskole i Oslo. Han er en av våre mest kjære malere og grafikere, og er kanskje særlig kjent for sine motiver fra Nord-Norge. Espolin illustrerte mange kjente bøker, blant annet «Den siste viking» og Sigbjørn Hølmebakks «Fimbulvinter».

Arrangeres av Lofotmuseet og Galleri Espolin.

Detaljer

Dato:
fredag 12. august
Tid
17:00 - 19:00
Kostnad:
250kr

Sted

Lofotmuseet
Storvåganveien
Kabelvåg, 8310 Norge
Telefon
+47 76 06 97 90
Vis Sted nettside

Billetter

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Billetter er ikke lengre tilgjengelig