Utstilling: Glimt fra andre verdenskrig, inkludert utstillinga «Tause kvinner. Ukjente historier»

« All Hendelser

• Beklager. Denne hendelse har allerede funnet sted.

26. oktober 2016, 11:00 - 26. november 2016, 15:00

kr 50,

Utstillinga består av to deler. Den ene delen er utstillinga «Tause kvinner. Ukjente historier», produsert av Narviksenteret m/Røde Kors Krigsmuseum og støtta av Institusjonen Fritt Ord. Den andre er lokalprodusert.

Hanna Koljada ukrainsk tvangsarbeider i fiskeindustrien

«Krigen har ingen kvinnelige ansikt», er det blitt sagt. Denne utstillinga viser oss fire kvinners skjebne i Nord-Norge under andre verdenskrig: Den første er Hanna Koljada, tvangsarbeider fra Sovjetunionen som arbeidet på fiskefiletfabrikken i Hammerfest – og etter tvangsevakueringa i Bodø. Den andre er «Mamma Karasjok», Kirsten Svineng, som hjalp jugoslaviske fanger med mat og klær. Marie Ulriksen fra Kabelvåg er den tredje. Hun blei arrestert og fengslet fordi hun oppbevarte informasjon om det tyske slagskipet «Tirpitz». Den fjerde er den jødiske kvinna Sara Caplan fra Narvik som overlevde krigen. «Tause kvinner. Ukjente historier» forteller om vanlige mennesker som bodde i Nord-Norge under krigen. Samtidig er utstillinga mer enn fire enkeltstående historier om fire kvinner. Fortellingene må sees i sammenheng med Norges og Europas krigs- og okkupasjonshistorie.deck_boy_at_norwegian_merchant_ship_in_convoy_to_murmansk_autumn_1943
Den andre delen av utstillinga er lokal og forteller litt om krigen og okkupasjonstida sett fra Sortland. Den tar også for en stor del utgangspunkt i enkeltmennesker. Sjøl om Sortland ikke var av de områdene som blei hardest rammet, opplevde også mange sortlendinger triste og dramatiske hendelser i løpet av de fem åra 1940 – 1945. Vi møter feltpresten, krigsseilere, sjøfolk i innenriksfart, krigsfanger, tvangsevakuerte nordfra og en av dem som deltok i reservepolitistyrkene våren 1945. Utstillinga er også innom det mindre dramatiske hverdagslivet folk i flest opplevde, med varemangel, rasjonering, hemmelig radiolytting og feiring av freden da den kom.

Start:
26. oktober 2016, 11:00