Eventyrlige Espolin av Linda Lillevik

Av Galleri Espolin

Storvågan • Lofoten

Guttene i skolegården i Bodø vet ikke at de erter en stor kunstner.

De aner ikke at gutten foran dem skal bli en kjent mann. At han skal ha utstillinger i mange land. Norge, Sverige, Danmark, Island, Jugoslavia og USA. At han skal bli en kjendis, lenge før nordmenn vet hva en kjendis er. De vet ikke at han skal utsmykke rådhus, skoler og sykehus. Til og med en politistasjon skal dekoreres med hans kunst.

Han skal få i oppdrag å lage bilder til to av hurtigrutene som frakter folk og gods langs kysten mellom Kirkenes og Bergen. «Ragnvald Jarl» og «Harald Jarl». Staselige skip, med staselige navn. Mange tusen mennesker vil møte bildene hans om bord.

Presidenten i USA? Skal han få et bilde? Ja han skal nok det. Gitt av Norges statsminister, som en gave fra det norske folk.

Guttene i skolegården i Bodø har ingen anelse om alt dette.
De ser bare en tolvåring som snakker annerledes enn dem. Tonefallet gjør dialekten hans litt forskjellig fra deres egen. Han er fra Finnmark. Det er grunn god nok til å erte. Dessuten har han briller. Tykke briller. Gutten ser dårlig. Men det er nettopp det dårlige synet som skal bringe ham opp og fram.

En dag skal kunsten hans henge i Nasjonalgalleriet i Norges hovedstad, Oslo.