Gunnar Berg-rommet

Av Vesterålsmuseet

Melbu • Vesterålen

Da bolighuset på Melbo hovedgård ble bygget på midten av 1800-tallet, var det det største trehuset nord for Trondheim. Huset har ei grunnflate på 275 m2 og har to fulle etasjer pluss kjeller og loft.

Et av rommene i andre etasje kalles Gunnar Berg-rommet eller dagligstuesalen. I 1890 ble Christian Frederiksen gift med sin tremenning Maren Andrea Berg, datter av handelsmann Lars Thodal Walnum Berg og hustru Louise i Svolvær. Blant gjestene på gården var den kjente maleren Gunnar Berg, fru Marens fem år eldre bror.

På sine besøk i 1890 og 1891 har han i dette rommet malt tre bilder med kjente Lofotmotiver rett på veggene. Veggene er rappet eller pusset med en blanding av leire, sand, hestetagl og halm. Den gang bildene ble malt var dette soverom for ekteparet Frederiksen.

De fikk imidlertid 12 barn, hvorav 11 vokste opp, og foreldrene måtte flytte til naborommet, hjørnestuesalen, som siden ble delt for å gi plass til et gjesterom. På Gunnar Berg-rommet var det sju senger pluss vogge og guvernantens seng. Hun underviste barna i et eget skolerom i andre enden av huset. Huset hadde også besøk av en annen maler, dekorasjonsmaleren Henning Welford fra Gulstad utenfor Melbu. Han har blant annet «ådret» dørene, dvs malt etterlikning av treverk, noe som var «finere» enn treverk i seg selv. Han har også utført dekorasjonsmaling med sjablonger, blant annet på gjesterommet.