Bruun-dokka

I 1882 fikk Dorothea Marie Hansen Bruun på Flatset i Hadsel en dukke i gave fra Sara Hals, datteren til W. D Hals og Jørgine Sandborg Hals. Dorothea var tippoldebarn av Peder Bruun (1737-1799) og kom fra en familie som hadde ført jekter fra Børøya gjennom ett århundre.

Dukken er butikkkjøpt, ikke hjemmelaget, og hadde opprinnelig armer og hode av porselen. Dukken var nok en dyrebar leke for Dorothea, og ble nok brukt flittig. Vi ser generasjoner av reparasjoner, etterhvert som dukken har blitt slitt og skadet i lek.

Dukken hadde en imponerende garderobe av både håndsydde og maskinsydde klær. Vi kan ikke vite sikkert hvor alle klærne kommer fra, men det er naturlig å anta at en god del av dem nok er sydd hjemme på gården på Flatset.

Her er elegante aftenkjoler, stakker, kjoleliv og både underskjørt og underkjoler

I 1919 gikk dukken i følge familien videre i arv til Dorotheas datter Gunhild. På dette tidspunktet var hodet og armene knust, og man valgte å kjøpe et nytt hode til dukken. Dette nye hodet var aller siste mote i dukkeverdenen; laget av det hypermoderne materialet celluloid, en av forgjengerne til det vi i dag kaller plast. Dukken hadde også øyne som lukket seg når dukken ble lagt ned på rygg, og langt mykt, mørkt, ekte hår.

Vi vet ikke i dag hva jentene kalte dukken, men hun var sannsynligvis med på mange flotte eventyr sammen med Bruun-familiens barn.

I dag inngår dukken i samlingen etter Bruunfamilien ved Melbo Hovedgård.

Mer om Bruunfamilien

Bruun-familien på Børøya

Møt familien bak en av de aller mest spennende samlingene våre.

Flere gjenstander i Bruunsamlingen

Dukke i seng

Kanskje den eldste leken i samlingen vår på Melbo Hovedgård i Hadsel. En dukkemor og babyen hennes i en liten seng.

Saluttkanonene til familien Bruun

Saluttkanonene til familien Bruun: Har du vært i middagsselskap og tenkt at det som trengs nå er et skikkelig smell for å få festen i gang?

Hvor:

Melbo Hovedgård

Adresse

Maren Frederiksens allé 1,
8445 Melbu

Se kart
Stikkord og filtre: