Håndmalte spillkort

Liker du å spille kort? I samlingen på Melbo Hovedgård har vi en kortstokk med spillkort fra 1790-årene. Linjene på kortene er trykket på, og deretter er kortene håndmalt med hjelp av stensiler. Kortstokken har fransk utforming. Før den franske revolusjonen var som kjent Frankrike en storeksportør av kultur og kunst i Europa. Det er den franske utformingen som er dominant i den vestlige verden i dag. Den konkrete utformingen av kortene i samlingen vår heter Paris standard.

Kortstokken har fire konger, fire dronninger og fire knekter. Disse bildekortene har alle navn fra historiske herskere og mytiske og bibelske skikkelser. Kongene heter Cæsar, David, Alexander og Charles, Dronningene heter Judith, Pallas, Argine og Rachel. Knektene heter Hogier, Lahire og Hector.

Kløverknekten stikker seg ut. Han har fått to navn, Susz & Kunze. Her har de to danske produsentene sneket seg inn. De hadde kongelig lisens til å trykke spillkort i Danmark-Norge på slutten av 1700-tallet.

Kortene er ikke speilet, slik som vi er vant med i dag. Dette begynte man først med på 1800-tallet. Vi kan forestille oss at det må ha gjort det enklere å bli god i kortspill, når du ikke lengre risikerte å falle for fristelsen til å snu kortene riktig side opp, og dermed avsløre for alle at du satt med bildekort på hånden!

Etter den franske revolusjonen ble det faktisk forbudt å produsere denne typen kortstokker med spillkort i Frankrike en periode. Navnene på konger, herskere og bibelfigurer egnet seg ikke i det moderne postrevolusjonære Frankrike. I stedet begynte man å putte kjente filosofer, vitenskapsmenn og tenkere på kortene. Napoleon Bonaparte hentet selv frem igjen denne tradisjon i det andre tiåret etter revolusjonen.

Kilder: Hargrave, Catherine Perry. A History of playing cards And bibliography of cards and gaming. Dover Publications Inc. Mineola New York. 2022

Hvor:

Melbo Hovedgård

Adresse

Maren Frederiksens allé 1,
8445 Melbu

Se kart
Stikkord og filtre: