Håndsydd dåpslue med gullknipling

I samlingen etter familien Bruun på Børøya i Hadsel finner vi mange dåpsluer. Luene er sydd for hånd , og ser ikke helt ut slik som vi er vante til å se i dag. Under dåpen i dag har babyen som oftest på seg hvit dåpskjole og hvit dåpslue.

På 1700-tallet var det vanlig at babyen var lindet, en prosess der man surret babyen tett inn i et bredt bånd, for å gjenskape den trygge følelsen i mors liv. I tillegg hadde babyen kanskje på seg en fargerik dåpsjakke, og en fargerik dåpslue, kanskje med en hvit blonderkappe under dåpslua, som stakk frem under. Den hvite kappen ble etterhvert vanlig å bruke uten den fargerike lua, og er utgangspunktet for dagens hvite dåpsluer med blonder.

Denne dåpsluen er laget i rødbrun, stormønstret silkebrokade, og dekorert med gullknipling. Gullknipling er, som navnet tilsier, laget med gulltråder. Tradisjonelt hadde de en kjerne enten av silke eller lin, som var trukket i gull.

Metaller har i norsk folketro ofte vært knyttet til de underjordiske. Man skulle for eksempel legge noe av metall i vuggen, og dette ville beskytte barnet fra å bli tatt av de underjordiske.

Å dekorere luen til babyen med gullknipling ville derfor kunne ha flere funksjoner. Man gav babyen noe veldig vakkert og kostbart, som et uttrykk for kjærligheten mellom mor og barn, gullet i luen demonstrerte for alle i samfunnet rundt hvilken stand man tilhørte, at babyen inngikk i en rik og velholdt familie, samt at man holdt de underjordiske unna det kjæreste man hadde.

Dåpsluen inngår i samlingen ved Melbo Hovedgård

Hvor:

Melbo Hovedgård

Adresse

Maren Frederiksens allé 1,
8445 Melbu

Se kart
Stikkord og filtre: