Besøk en tidsmaskin!

Av Sortland Museum

Sortland  • Vesterålen

Når du går inn under de vakre, hvite utskjæringene og åpner over den gamle, slitte døra til butikken på Jennestad handelssted, kan du lett få følelsen av å gå inn i ei anna tid, eller rettere sagt, besøke flere tidsepoker.

Butikken står ennå slik den gjorde da drifta tok slutt. Huset er fra 1863, innredninga fra rundt 1900, og de ulike varene og reklameplakater er fra de følgende tiårene fram til 1982, da butikken blei nedlagt.

I dag er det riktignok litt færre varer enn da butikken var i drift, tidligere hang taket fullt av varer. Varespekteret på Jennestad var stort. Det blei solgt både kåpetøy og krutt, synåler, sirup, sildegarn og sement. Dufter av tjære, såpe, kaffe, møllkuler og mye annet konkurrerte med hverandre.

Torvkassen og disken er blankslitt etter kunder som har sittet og ventet på tur. Handelen fikk ta den den tida den tok, for butikken var viktig som møtested for folk i bygda. Praten gikk livlig både ved disken og inne på postkontoret der folk henta brev og lokalaviser. Her var det ikke sjølvbetjening, varene til hver kunde blei henta fram en og en, og og det blei mye tråkking fram og tilbake for dem som arbeidet bak disken.

Utenfor den store kaia fløyta lokalbåtane: Risøysund, Børøysund og alle de andre, og sjefen sjøl satt kanskje på kontoret sitt, bak postkontoret, og førte sirlige beløp på lønningsposene til grafittverket, som var en del av virksomheten.

I perioder var det også fiskemottak her, det var store fiskehjeller ved brygga. Bak butikken var sløyeskuret og varemottaket. Oppe i våningshuset residerte handelsmannen og hans familie. Der blei det servert middag på fine duker med tøyservietter og familien spilte krokett i den vakre hagen. I dag er det kunstgalleri i bolighuset, og i hagen står det flere spennende skulpturer.