Juvelen vår – DS Finnmarken 1912

Av Hurtigrutemuseet

Stokmarknes • Vesterålen

Høsten 1998 fikk Hurtigrutemuseet et brev fra en nederlandsk hurtigrutepassasjer. Han ville opplyse museet om at det ennå fantes en del av den opphugde båten «DS Finmarken 1912», i Beekbergen nær Apeldoorn. Passasjeren kunne fortelle at seksjonen lokalt ble omtalt som «VILLA FINMARKEN» og at den var i bruk som overnattingssted på ridesenteret Riant.

Museet sporet opp «VILLA FINMARKEN» og kjøpte den, og i 2003 kunne seksjonen endelig fraktes fra Nederland og hjem til Stokmarknes. Det er ingen liten bragd, med tanke på hva seksjonen inneholder: En stor trapp som fører opp til en trappehall, flere lugarer, dame/musikksaling og en godt bevart røkesalong. Det foregår nå omfattende restaurering for å sette alle elementene i stand, og jobben forventes å være ferdig sommeren 2016.

Dame/musikksalongen er rikt utsmykket: Interiøret er i stilen «Louise Seize» – en overgangsstil mellom rokokko og neoklassisime som var populær på 1700-tallet – i tillegg til jugend med engelsk preg. Alle møblene er utformet i lakkert mahogny, og sofaene er trukket med myk plysj. Røkesalongen har også jugendstil som basis, men møblene og interiøret er røffere og mer maskulint, med elementer av den norønne dragestilen. Utformingen i denne salongen er utført av den kjente treskjæreren Daniel Hagerup. Trappehallen går i barokkpreg, og gir et majestetisk inntrykk – ikke ulikt trappene man kan se på første klasse i den Oscar-belønte filmen Titanic.