
Ikke all torsk er skrei men all skrei er torsk. Foto Kjell Ove Storvik/Museum Nord
Kort om skrei
All skrei er torsk men ikke all torsk er skrei. Så, hva er egentlig skrei? Skrei er torsk som vokser opp i Barentshavet. Når den er voksen kommer den til norskekysten for å gyte. Den skiller seg utseendemessig fra torsk som lever stasjonært langs kysten men du må være en kjenner for å se dette.
Skreien vokser opp i Barentshavet og kommer i kjønnsmoden alder til norskekysten for å gyte, eller formere seg.
Gytesesongen er januar – april.
Skreien svømmer mer enn 1000 kilometer for å formere seg ved norskekysten. Ordet skrei kommer fra det norrøne ordet «skrida» – altså en fisk som vandrer eller skrider fram. Fisket strekker seg langs store deler av norskekysten men hovedmengden av skreien blir fisket utenfor Lofoten og Vesterålen.

Skrei regnes som særdeles god mat
Siden skreien svømmer over lange avstander får den ekstra mye muskler og et delikat hvitt fiskekjøtt. I Nord-Norge er det mest tradisjonelt å servere skreien, eller «ferskfisk» som den oftest kalles, sammen med lever og rogn. Det er vanlig å servere poteter og flatbrød til. Etterhvert har nok mange fått sine egne måter å tilberede skrei på, i tillegg til den tradisjonelle måten.
Torsketungene blir også brukt. De blir stekt og servert som delikatesser og har i årevis vært hverdagsmat for mange. Mer nytt er det nok at også kjakene brukes – nydelig mat som også betegnes som en delikatesse av mange.
Fikk du lyst på skrei? Du finner oppskrifter og inspirasjon mange steder, blant annet hos NRK og Norges Sjømatråd.
Ikke all torsk er skrei men all skrei er torsk. Torsk er også god mat – viktig å vite om du vil lage mat utenfor skrei-sesongen.
Det har blitt fisket skrei i uminnelige tider
Vikingene var trolig de første til å starte kommersiell handel med tørrfisk. Her kan du lese mer om akkurat dette. Hovedmengden av skrei fiskes i havområdene rundt Lofoten og Vesterålen. Skreien har skaffet mat på bordet til tusener på tusener av mennesker, gjennom hundrevis, ja tusenvis av år. Her kan du lese mer om betydningen av lofotfisket – den er enorm, både kulturelt, bosetningsmessig og økonomisk.
Tørrfisk er også skrei
Skreien som ikke blir spist eller saltet blir hengt på hjell og tørket. Det er den som blir til den tørrfisken som eksporteres til en rekke land og som i århundrer har vært særdeles viktig for norsk økonomi. Det tørkes også andres typer fisk, feks hyse, men det er skreien som har hovedrollen i «tørrfiskens verden».

mer om skrei, torsk og kulturhistorie
Du kan lese mer om skrei blant annet hos Store Norske Leksikon. Du kan se fisken «live» i Lofotakvariet, betrakte noe av kunsten som har blitt skapt av inspirasjon og opplevelser av lofotfisket hos Galleri Espolin, eller vandre i historien hos Lofotmuseet og Norsk Fiskeværsmuseum.
Nå bygger vi SKREI
Historien om lofotfisket og betydningen av skreien er stor, større enn mange tror. Vi bygger derfor SKREI – et nasjonalmuseum for nettopp – skreien. SKREI åpner i 2026.
