
Foto: Andøymuseet
Andenes fyr var ferdig i 1859 og er Norges fjerde høyeste fyrtårn. Om du besøker fyret kan du klatre til toppen og se den fantastiske utsikten. Fyret er også en viktig del av kysthistorien.
Historien bak fyret

Fiske har vært en sentral del av Andenes sin historie siden middelalderen. Men som følge av hardt vær og mangel på trygg havn omkom mange fiskere på havet.
Et av de verste eksemplene på dette var «Storskaden» tirsdag 6. februar 1821, da 30 fiskere druknet. I sentrum av Andenes står en bauta til minne om disse.
Andenes fyr var viktig for å gi trygghet til fiskerne. Med et lys som kan sees fra over 30 km vet man alltid hvor man skal sette kursen.
Le Maire, en dansk fyrekspert og murermester, ledet byggingen av fyret. Arbeiderne var stort sett fra Møre-kysten.
Fyret er bygd av støpejernsplater fra Horten Verft som ble skrudd sammen på Andenes. I tillegg brukte de rundt 90 000 murstein innvendig for å forsterke tårnet mot kraftig vær.
Fra fyret sto ferdig i 1859 fram til 1887 var Sivert With den første fyrforvalteren. De første årene hadde han flere loser som assistenter. Etter en konflikt mellom With og losene ble det i 1865 ansatt en fast assistent for fyret ved navn Briccach.
Sivert With ble også en stor drivkraft for utbyggingen av havneanlegget på Andenes som ble fullført i 1905, men det er en annen historie.
Andenes fyr er fortsatt i drift, men har vært automatisert siden 1978. Lykta i fyret lyser ikke om sommeren, da midnattssolen gir alt lyset man trenger.
I 1999 ble Andenes fyr fredet etter kulturminneloven.
Tekniske detaljer om fyret
Fyret ble bygd med en fransk lykt av 2. orden. Linsen fra den originale franske lykten roterer fortsatt i fyret i dag.
Lys: Fast lys som blinker hvert 30. sekund | |
Lysvidde: 17,8 nautiske mil, eller 33 kilometer | |
Overgang til elektrisk lys i 1953 | |
Lyshøyde over høyvann: 40 meter | |
Lyskilde: Elektrisk lampe, 1000 Watt |
Besøke Andenes fyr

På innsiden av Andenes fyr finner du en utstilling om norsk fyrhistorie og om fyret selv. Du kan se ut vinduene i de fleste etasjene, men den beste utsikten får du fra balkongen på toppen.
For å komme til toppen må du opp 148 trappetrinn, fordelt på ni etasjer. Fra toppen av Andenes fyr ser du over 20 kilometer i hver retning, og kan se både nordlys og midnattssol, avhengig av sesong.
Andøymuseet sørger for at alle som ønsker det kan oppleve fyret. Museet har åpent hver dag, og det er mulig å bestille turer i tårnet utenfor åpningstid.
For nærmere informasjon om åpningstider og priser, klikk her: Andøymuseet.
Følg Andenes Fyr på instagram:
