Båtgrav på Lofotr Vikingmuseum

Lær om båtgrav i vikingtid på Lofotr Vikingmuseum. Lydfil er lagt til for de som ønsker å lytte istedenfor å lese, trykk her

Båtgraven er ikke rekonstruert etter et bestemt arkeologisk funn, men er inspirert av beskrivelsen av Balders begravelse fra Den Yngre Edda. Balder ble gravlagt i et skip som var sjøsatt og ble satt fyr på. De fleste vikingskipsfunn finner vi på land. Vi finner både skip som er brent og skip som ikke er brent.
Gravleggingen foran dere er av en velstående person som har fått rikelig med gravutstyret med seg i båten.

Den mest kjente litterære beskrivelsen av en høvdingbegravelse er skrevet av Ibn Fadlan mellom 921 og 922 e.Kr. Den skjedde på et sted langs elven Volga i dagens Russland. Fadlan skriver at da høvdingen døde var skipet dratt på land. Den døde høvdingen ble tatt inn i et telt som var reist på skipet, og de la han på et teppe og støttet han opp med puter.

De brukte 10 dager på å sy praktfulle klær til han. Våpen, gjenstander og mat og drikke ble lagt ved høvdingens kropp. En trellkvinne ble ofret i tillegg til hester, hunder og kyr. Skipet ble satt fyr på og det ble reist en haug over asken.

En slik fantastisk begravelse ble kun høvdinger eller velstående tildel. Vi kjenner til flere slike begravelser i Norge som Oseberg-, Gokstad-, Tune- og Myklebust-funnene.

Gokstadgraven


Rundt år 900 e.Kr. døde en rik og mektig mann, og Gokstadskipet ble brukt som gravskip. Bakerst i skipet ble det bygd et gravkammer der den døde mannen ble gravlagt.

Den døde var kledd i en dekorativ drakt da han ble gravlagt. Våpen og smykker er borte. De har trolig gravrøvere tatt allerede i vikingtiden, men de tok ikke alt. Det ble blant annet funnet et spillebrett med spillebrikker av horn, fiskekroker, seletøybeslag av jern, bly og forgylt bronse, 64 skjold, kjøkkenutstyr, seks senger, et telt, en slede og tre mindre båter. Den døde hadde også 12 hester, åtte hunder, to hønsehauker og to påfugler med seg i grava.

Gokstadskipet ble bygd i vikingtiden (ca. 890 e.Kr.). Det var et fleksibelt og raskt skip som egnet seg til å seile og ro på åpent hav.
Skipet var laget av eik og var 23,2 m langt og 5,2 m bredt. Mannskapet kunne bestå av 34 personer.
På museet har vi to rekonstruksjoner av Gokstadskipet. Et skip, Lofotr, som er en rekonstruksjon i full størrelse, og en mindre utgave som heter Vargfotr.
I tillegg har vi en kopi av femkeipingen, en av skipsbåtene som ble funnet sammen med Gokstadskipet.

Les mer om Lofotr VIkingmuseum

Lofotr Vikingmuseum

På Borg i Lofoten kan du oppleve vikingtiden i et levende miljø. Kjenn lukten av tjære og bål. Smak maten, hør historien. Vikingene har ventet på deg i mer enn tusen år.