Bjørkaasen gruber

Av flere gruveselskap stiftet i Ballangen er det ingen som kan måle seg Bjørkaasen Gruber. Aktieselskapet Bjørkaasen Gruber ble etablert 21. januar 1913 og drev på svovelkis.

Svovelkisforekomsten i Bjørkåsen ble oppdaget ved en tilfeldighet; under rota av et veltet tre fant gjetergutten Hans Martinussen Skjåfjell noen gullglinsende krystaller. Det viste seg å være svovelkis. Svovelkis eller pyritt er et gult og skinnende mineral som ofte blir kalt for «narregull».
Den industrielle revolusjonen førte til økt etterspørsel etter mineraler og metaller til industrien. Berggrunnen i Ofoten skjuler mange skatter, og det var en voldsom leting etter mineraler i området. Bare i Ballangen regner man med at det ble lagd omkring 600 skjerp, eller testgruver, i denne perioden.
Å drive ei gruve for over hundre år siden er ikke som i dag. Det var ingen butikker å gå til for å kjøpe nødvendig utstyr, og mye måtte produseres selv.
Bjørkaasen Gruber bygde vaskeri, mekanisk verksted, snekkerverksted, kraftstasjon, boliger og kontorbygg. I Ballangen vokste det opp et samfunn rundt gruveindustrien, også med kulturelle innslag som Bjørkåsen hornmusikk, Ballangen Mannskor, idrettslag osv.
Administrasjonsbygget til Bjørkaasen Gruber som i dag huser Ballangen Museum.
29. februar 1964 var det over for Bjøkaasen Gruber, etter nesten 50 års drift.
Martinstollen i 2018. Inngangen til gruva er fortsatt intakt, men er ikke åpen for publikum.