Ble du lurt av Loke, guden av ild og lureri?

Loke startet ikke ut som guden av lureri, i begynnelsen var Loke en gud av ild og fantestreker. Menneskene av Midgard mente at Loke var en nødvendighet for velferden til alle mennesker. Han var det motsatte av Tor, som alltid var opptatt og alvorlig, mens Loke gjorde narr av alt noe som var viktig for menneskene, Loke representerte humor og avbrekk.
Men det var denne veien av lureri og narr som ledet han mot en plass hvor han mistet all kjærlighet for godhet og ble til den lure guden mange kjenner til i dag. Loke var i mange år en rådgiver til gudene, og hans råd førte ofte til at gudene mistet mer enn de hadde før.
Det var noen ganger at Loke kom med gode råd for å løse problematiske situasjoner, situasjoner som Loke selv hadde startet. Loke representerer hvordan ondskap, på en sjarmerende og vakker måte kan vandre gjennom verden. Hvordan ondskap er så villedende i utseende at selv gudene stole på Loke i starten, og behandlet han som en av sine egne, noe som ble en kostbar feil.
Hel ble kastet til dødsriket for å herske over de døde i Helheim. Midgardsormen ble kastet i have, men der vokste den seg til enorme proporsjoner til den til slutt beit seg selv i halen etter å ha strekt seg rund hele verden.
Fenris ulven ble tatt tilbake til Åsgård for å ble oppdratt der, blant gudene. Men når ulven ikke sluttet å vokse og bli sterkere for hver dag begynte gudene å frykte Fenris. Gudene bandt Fenris med en magis lenke skapt av dvergene. Det er disse tre barna av Loke som bringer om Ragnarok, dommedag. Loke var der i starten for å puste vilje inn i menneskeheten, og han er også guden som står bak deres ødeleggelse.

Literaturliste

Guerber, H. (2017). Tales of Norse Mythology. Sterling Publishing Co., Inc.

Les mer om Lofotr vikingmuseum

Lofotr Vikingmuseum

På Borg i Lofoten kan du oppleve vikingtiden i et levende miljø. Kjenn lukten av tjære og bål. Smak maten, hør historien. Vikingene har ventet på deg i mer enn tusen år.