Borgerdådsmedaljen, en redningsmann æres

Torstein Reinholdtsen reddet flere titalls mennesker på havet. Les historien om Borgerdådsmedaljen, en redningsmann æres.

Innerst i magasinet ved Øksnes Museum i Alsvåg ligger det en medalje. Den har sløyfe i rødt, hvitt og blått, fremsiden er prydet av kong Carl Johan XIVs profil og hans navn og tittel som konge over Norge og Sverige.
På baksiden står det skrevet «for borgerdaad» omkranset av laurbær.
Medaljen ble gitt til høvedsmann Torstein Reinholdtsen (1827–1907) under gudstjeneste i Øksnes kirke for å ha reddet flere titalls mennesker på havet gjennom gjentatte heltedåder. Det går mange historier om Torsteins bragder på havet. Blant annet sies det at han kom en hel time for sent til overrekkelsen fordi han på veien kom over en båt i havsnød og reddet ytterligere ti mann fra drukningsdøden, deriblant sin egen sønn.
Det er uvisst nøyaktig når han mottok medaljen. På folkemunne ble den overrakt under kong Carl Johan (1763–1844). I så tilfelle var Torstein bare unggutten da han mottok medaljen. Det er mer sannsynlig at overrekkelsen skjedde noe senere, under kong Oscar I (1799–1859) eller kong Carl IV (1826–1872). Sløyfen med flaggets farger ble tatt i bruk i 1844, da var Torstein 17 år. Borgerdådsmedaljen fikk ny utforming under kong Haakon VII (1872–1957) i 1907.
Torstein Reinholdtsens bragd er også udødeliggjort med en bauta satt opp på Kråknes i Øksnes. Bautaen ble avduket under Fiskernes dag 18. august 1973, og kan besøkes på veien ut til Nyksund.
Besøk Øksnes Museum

Øksnes Museum

Alsvåggården, våningshuset med
450 års historie. Øksnes; fra steinalder til høyteknologisk fiskevær på Myre. Poståpneri, handelssted/krambu, nyt kaffen i historiske omgivelser.