MS Finnmarken – Det siste klassiske hurtigruteskipet

MS Finnmarken – det siste klassiske hurtigruteskipet fra 1956. Skipet var i rute i 37 år før det ble tatt ut av drift i 1993.

MS Finnmarken hadde sertifikat til å seile med 425 passasjerer i såkalt «liten kystfart», og 585 passasjerer på kortere ruter i innenskjærs fart.

MS Finnmarken 1956 er bygget på Blohm & Voss A.G. Hamburg. Hovedmotoren var en 10-sylindret MAN på 2960 bhk som ga 16,6 knop. Skroglengden er på 266 fot og har en brt på 2189.
Innredningen fulgte ellers den vanlige struktur, med førsteplass midtskips og andreplass akter.
Etter 37 år i rute, ble skipet i desember 1993 tatt ut av drift. Etter mer enn fem år i opplag ble skipet løftet på land og plassert like ved Hurtigrutens Hus, i tide til åpningen av Hurtigrutemuseet den 2. juli 1999.

Kunsten om bord

Arkitekten Wenche Nyquist Kraugerud har stått for innredningen av salonger og vestibyler på dette skipet. Den kunstneriske utsmykkingen er vesentlig utført av nordnorske kunstnere. Det er mye treverk i skipet, bl.a. mahogny, eik, oregon pine, teak og alm.

Kafeen er utført i Paroba Rosè. 1. klasse røkesalong er utført i nøttetre i halv høyde og resten i stråtapet. Møblene er trukket med norske stoffer. 1. plass røkesalong og trappegang er utsmykket med et 2×1 meters stenmosaikkbilde, «Tre havfruer», av Solveig Wiik.

Om bord finner du også malerier som «Sommernatt på kaien i Tromsø» av Atle Urdal, «Midnattsol» av Herman Bendixen, og «Finnmarksvidda med elvebåt, renner og lapper» og «Forsommer» av Jardar Lunde.

Transorten av DS Finnmarken

Dokumentasjon av transporten av deler av gamle DS Finmarken. Produsert av Holmenkollen Filmteam for Hurtigrutemuseet. Tatt opp 2003:

Besøk Hurtigrutemuseet

Det nye Hurtigrutemuseet åpnet for publikum i 2021. La deg engasjere og forbløffe over kystkulturen og samferdselshistoria som oppleves på museet. Besøk MS Finnmarken – det siste klassiske hurtigruteskipet.

Hurtigrutemuseet

Et monument over Norges samferdselshistorie: Besøk broa, maskinrommet og lugarer på hurtigruta Finnmarken (1956) i sitt ikoniske bygg. Kjenn atmosfæren i salongene fra dampskipet Finmarken (1912). Aktiviteter for barn og familier. Hurtigrutas betydning fortelles i moderne utstillinger. Mat og drikke serveres i spisesalen anno 1956.
Velkommen om bord!