En heltesaga på havet

Det omkom på dramatisk vis mange fiskere langs vår furete og værbitte kyst på 1800-tallet. 

11. februar 1849 mistet 500 fiskere livet i et forrykende uvær i Lofoten; et utrolig høyt tall og en katastrofe for mange hjem. Og dødstallene til fiskerne fortsatte med over 50 personer i året. Noe måtte gjøres, og en handlekraftig gruppe slo seg sammen og stiftet Norsk Selskap til Skibbrudnes Redning i 1891 – NSSR. Parolen var : «Tenk på eders brødre til sjøs».

De norske redningsskøytene har en saga og nimbus som det står respekt av. I over 100 år har de bistått havarister, gått til havs når andre kjempet for å komme seg til lands, trosset storm og uvær for å berge andre. 

Bildet viser den stolte Colin Archer Rs Svolvær som var skute nummer 12. Den ble bygget i Larvik i 1897 og var i overkant av 14 m lang.
Den hadde ingen motor og satte sin lit til et genuint dyktig mannskap.

Den første redningsskøyta som fikk motor, om vi ser bort fra et mislykket forsøk i slutten av 1800-tallet, kom ikke før i 1930.  Rs Svolvær var i tjeneste fra 1897 til 1938 og berget 70 personer fra den visse død på havet. Skøyta eksisterer utrolig nok fremdeles og er i privat eie i Lofoten, pietetsfullt ivaretatt og brukes til seilturer i Lofotens storslagne skjærgård.

Totalt har redningsskøytene reddet nesten 7000 mennesker fra den visse død på havet siden 1893. Og over 500 000 personer har fått hjelp og bistand i en vanskelig situasjon til havs. Det står det respekt av!

Fotografiet skal være tatt ca. midt på 1920-tallet. William Hakvaag ved Lofoten Krigsminnemuseum har satt farger på det.

Besøk Lofoten Krigsminnemuseum

Lofoten Krigsminnemuseum

Norges største utstilling av sjeldne uniformer og gjenstander fra andre verdenskrig. Unikt historisk bilde av disse dramatiske årene.