Et sjeldent bilde fra 1945

Et sjeldent bilde: ukrainske flyktninger 1945.

Vi har også tidligere hatt flyktninger fra Ukraina i Norge. Til Lofoten kom det 182 jenter som var blitt hentet på skolen i Ukraina og sendt til Norge for å arbeide som tvangsarbeidere i fiskeindustrien.

Disse kvinnene ble behandlet noe bedre enn andre da de var viktige for det tyske firmaet Fischeinkauf Gemeinshaft, som sto for all produksjon og kjøp av fisk til Tyskland. De ukrainske damene var stasjonert på Svinøya i Svolvær og måtte ta ei lita ferge over havna for å komme seg over til sentrum av Svolvær. Og det gjorde de en gang i uka, og da fikk de se kino med vaktmesteren og med en tysk soldat som vakt.

På Svinøya laget de et stort og praktfullt sangkor. Om kveldene, når de øvde i den store brakka, sto mange og lyttet stille i mørket utenfor mens jentenes sang om savn og lengsel etter sitt hjemland steg opp mot nordlyset som flammet og stjernehimmelen hvelvet seg over.  En sterk opplevelse. 

Hvis de likte noen, så flettet de flotte blomsterkranser om sommeren som ble hengt på vedkommende som kanskje hadde hjulpet dem med noen småting.

Bildet viser tre av damene etter frigjøringen 8. mai på dampskipskaia i Svolvær.

Det ble samlet inn klær til dem, og én har fått en norsk lusekofte. Det er god stemning fordi krigen er slutt. De er uvitende om den stygge og uvennlige mottagelsen de skulle få i Stalins Sovjet.

Der var mange forelskelser i frigjøringsdagene, men jentene ble sendt så hurtig tilbake at det ble ikke tid til noe mer. Dog ble en av jentene gift med en nordmann og ble igjen i Norge.  Den mannlige personen er en fra Leknes som syntes det var artig å få være med på bildet. 

Fotografi satt i farger av William Hakvaag fra Lofoten Krigsminnemuseum.

Besøk Lofoten Krigsminnemuseum

Lofoten Krigsminnemuseum

Norges største utstilling av sjeldne uniformer og gjenstander fra andre verdenskrig. Unikt historisk bilde av disse dramatiske årene.