Fabrikkskipet Hamburg

Det er fortsatt mange minner fra krigen. Fabrikkskipet Hamburg var et pionerprosjekt og verdens mest moderne skip for å behandle fisk vinteren 1941.

Fryse ned fisk

Skipet var bygget før første verdenskrig, hadde en kraftig maskin, og skulle egentlig frakte frukt som trengte hurtig levering. Men ting gikk ikke helt etter planen, og etter en brann i 1938 ble skipet ombygget til et skip for å behandle og fryse ned fisk. Det ble installert de første Bader filet-maskiner pluss fryseri. 

Men det ble for lite. Frysekapasiteten ble utvidet med fire jernbanevogner på akterdekket som hadde fryse-maskineri. Dette med å fryse ned fisk var en helt uvanlig måte å behandle fisken på i 1941.

Om bord var det lange arbeidsdager på 12 timer og to skift. Produksjonen gikk kontinuerlig døgnet rundt. Det påstås at Hamburg kunne behandle 175 tonn rund fisk i døgnet. Skipet hadde også eget trandamperi. Bein og fiskehoder ble kvernet opp og alt på fisken ble brukt. Skipet hadde også egen føringsbåt som gikk til Tyskland med den frosne fisken. Om bord arbeidet en hel del tyske tukthusfanger som hadde fått valget mellom å fortsatt sitte i fengsel eller arbeide om bord på MS Hamburg. I tillegg ble 25 personer fra Svolvær «skrevet ut» og måtte arbeide om bord. Alternativet var fengsel om du da ikke rømte til Sverige. 

Beskutt og senket

Under Lofotraidet 4. mars 1941 vurderte engelskmennene om de kunne slepe hightech-skipet Hamburg til England, men fant ut at det ble for farlig. Skipet ble derfor beskutt og senket ganske så dramatisk, og flere tyskere mistet livet. 

Da det tyske mannskapet ble samlet opp og ført i barkasser ut til de engelske skipene, så sang en av de tyske tukthusfangene av full hals «Wir fahren gegen England» og var i godt humør, noe ikke alle syntes var like morsomt. 

fabrikkskipet hamburg
Fabrikkskipet Hamburg. Foto: Lofoten Krigsminnemuseum
Fortsatt i havna

Det digre skipet ligger fremdeles inne i havna i Svolvær på bare 18 m dyp. Det har vært dykket på den i over 50 år. Vinsjene står fremdeles på dekket og mastene likeså. En av livbåtene står ved siden av skipet på bunnen. Den er en «severdighet» selv om vi ikke kan se den. Dog ligger den nå i veien for andre som bruker området, så vi får se hvordan det går.

Fotografi satt i farger av William Hakvaag fra Lofoten Krigsminnemuseum.

Besøk Lofoten Krigsminnemuseum

Lofoten Krigsminnemuseum

Norges største utstilling av sjeldne uniformer og gjenstander fra andre verdenskrig. Unikt historisk bilde av disse dramatiske årene.