Fiskeværshaugen i Hovden

Marsholmen, Matesholm, Buholmen eller bare kort og godt Holmen. Kjært barn har mange navn. Det har også dette viktige fiskeværet i Hovden i Bø i Vesterålen.

gammelt bilde av holme med hus på
Buholmen fotografert rundt 1924

Vi vet ikke når de første bosatte seg på holmen, men vi vet at slike fiskeværs- og boplasshauger kan ha røtter tilbake til jernalder. Men det er i middelalder at haugene får sin størrelse. Hus faller ned og nye bygges oppå. Det er det mye aktivitet her, kulturlaget er minst en meter tykt.

Kulturlag er jord som er bearbeidet av mennesker. Her finner arkeologene søppel og andre gjenglemte skatter. Fiskerne som holdt til her ute var spesialister på rav og rekling. Det er feite strimler av kveite som er tørka, og røkt eller salta. Dette var en viktig handelsvare og delikatesse.

holmer
Buholmen i dag, med fiskeværshaugen på det lyse feltet i midten, og kunstverket RÆK III på toppen til høyre

Fiskeværshaugen på Buholmen er et automatisk fredet kulturminne og er det lyse partiet midt i bildet, til venstre for skulpturen RÆK III. Frugga i bakgrunnen er et sjøfuglparadis og er brukt som slåttemark. 

Les mer om middelalderen

Landslovjubileet

I år feirer vi 750-årsjubileet for Magnus Lagabøtes landslov. Sammen med professor og historiker fra Nord Universitet og UiT Norges arktiske universitet jobber vi med å utvikle lagabøteutstillinger hos flere av våre museer.

Magnus Lagabøte

Kong Magnus 6. Håkonsson, senere Lagabøte, var konge i Norge i middelalderen, og var kongen bak Landsloven fra 1274.

Vágabok

I år 1282 høres et ramaskrik i Vágar. Baron Bjarne Erlingsson av Giske har nettopp stått på tinget på Brurberget og sagt at Vágaboka må tas ut av bruk. Nå er det Landsloven som gjelder.

Bryllupet i Lofoten i Middelalder

Bryllupet i Lofoten i middelalder – Les om medgiften Ingebjørg fikk med seg inn i ekteskapet med Torleiv i 1335