Glimt fra Vinterfestukas historie

Vinterfestuka i Narvik har en lang historie i byen og arrangeres fast i mars hvert eneste år. Festivalen måtte avlyses under Covid-19 utbruddet i 2020, og da var det hele 65 år siden forrige gang man hadde måttet avlyse festivalen. I denne historien får du noen glimt fra Vinterfestukas lange historie og mangfold.

I starten ble festivalen drevet av Narvik Reiselivslag, men i 1997 ble Stiftelsen Vinterfestuka opprettet få en mer frittstående organisasjon som kunne arrangere både Vinterfestuka og andre arrangementer.

Fransk festival i 1956

Før Vinterfestuka ble mer slik vi kjenner den fra de senere årene, hadde festivalen en litt annen form. I 1956 arrangerte man Fransk festival i Narvik. Festivalen inneholdt blant annet ball på Hotell Grand Royal, kunstutstilling, skuespill, mange flotte vindusutstillinger i lokale butikker. Den franske ambassadøren Albert Ledaux var også til stede under festivalen. Året etter het festivalen «Festival Narvik».

Fra Fransk Ball på Hotell Grand Royal i 1956

Barnetog

Barnetoget under Vinterfestuka har også lang tradisjon, hvor barna kler seg ut og har det gøy. Her er et lite utvalg fotografier fra barnetoget i 1974!

Barnetoget har bydd på mange artige og oppfinnsomme kostymer opp gjennom årene!

Vinterfestuka

Mange av Narviks innbyggere kler seg opp i Vinterfestuka. For mennene er det som oftest skjorte og vest, med rallarhatt på hodet. Både vesten og hatten er gjerne pyntet med pins og buttons.  For damene er det som oftest langt skjørt med bluse og sjal, mens aftenkjole brukes til fest.

Bekransning av Skulpturer

Det er tradisjon at Rallaren og Svarta Bjørn bekranses under VU med markering og taler, her fra bekransning av Rallaren i 1972 og Svarta Bjørn i 2009.

Bekransning av Rallaren (skulptur) i 1972. Foto Haarek Dybvik / Narvik Kommunale Fotosamling

Årets Svarta Bjørn

Hvert år siden 1959 har det blitt utnevnt en årets Svarta Bjørn som blir en ambassadør for Narvik og Vinterfestuka.

Kunst og kultur i VU

Helt fra Fransk Festival i 1956 har det vært innslag av kunst i Vinterfestuka, blant annet kunstutstillinger, musikk og teater! Her er et lite utvalg: