Magdalene Norman

Magdalene Norman

Magdalene Norman ble født på Korsnes i Tysfjord 1. januar 1877, og vokste opp som nummer tre i en stor søskenflokk. Magdalenes foreldre var Nikolai Norman og Marie Heyerdahl Norman. Det var Magdalenes farfar som kjøpte Korsnes til sønnen Nikolai, som var poståpner, dampskipsekspeditør og forretningsmann på stedet. Marie jobbet også på handelsstedet som telefonist.

Familien Norman utenfor den gamle telegrafbygningen.
Brygga på Korsnes.

I 1893 fikk Magdalene sitt aller første fotografiapparat fra den omreisende fotografen J. L. Johansen. Kanskje var det akkurat dette som gjorde at Magdalene bestemte seg for å prøve å leve av å være fotograf?

Magdalene begynte som fotograflærling i Trondheim, hos fotograf Jul Frøseth fra Leka. Etter lærlingtiden i Trondheim begynte Magdalene livet som omreisende fotograf sammen med Didi (Bernhardine) Normann.

Magdalene Norman (t.v.) og Frida Thode på Cliff Street
Washington street, Henry Siegel avenue
Fenway Park i Boston
New York

9. juni 1906 reiste Magdalene fra hjemplassen på Korsnes til USA sammen med en venninne fra Bodø, Claudia Kristoffersen. Begge står oppført som «fotografistinde» i utvandrerregisteret. De reiser til Boston i Massachusetts og går i land i Boston 30. juni hvor de blir tatt i mot på kaia av Claudias bror Teodor Kristoffersen Thode og hans kone Frida Thode etter 21 dager på reisefot. Magdalene pendlet mellom Boston og New York mens hun arbeidet som fotograf i USA.

Hjemreise til Norge med skipet Saxonia
Saxonia

I 1910 er Magdalene tilbake i Norge, etter å ha blitt rammet av tuberkulose, og hun legges inn på Grefsen folkesanatorium i en kort periode. Sanatoriet åpnet i 1902 under navnet Grefsen Sanatorium for tuberkuløse, men i 1905 ble navnet endret til Dr. Mjøens sanatorium. Etter sykdomsoppholdet på Grefsen Sanatorium returnerte Magdalene til hjemplassen Korsnes, og fikk bygd et atelier til Hovstua, som var blitt flyttet til Korsnes fra Lødingen.

Hovstua på Korsnes, med atelier til høyre

I 1911 jobber Magdalene som fotograf i Harstad sammen med Claudia Christoffersen og Frida Thode, som hadde returnert til Norge sammen med Fridas ektemann. Mye av Magdalenes fotografier er fra årene i Harstad mellom 1911 og 1916-17. I atelieret i Harstad fotograferte Magdalene ved hjelp av naturlig lys gjennom et takvindu som ble regulert ved hjelp av gardiner, men fra 1915 kunne hun reklamere med fotografering med elektrisk lys!

To personer med hest og kjerre på en landevei. Bak karjolen ligger møllerdammen. Bergselva ble demmet opp på nersiden av Kulseng gård, et av husene ved mølla kan ses over hesten.
Tre kvinnelige skigåere ved Kulseng Gård i Harstad
Magdalene hadde også atelier på Andøya i Vesterålen
Fyret på Andenes

I 1915 giftet Magdalene seg med Walter Pettersen (senere Thodal) på Korsnes. De hadde kjent hverandre siden barndomstiden. Ekteskapet varte imidlertid kort, og Walter reiste til USA.

Magdalene Norman og Walter Pettersen

Magdalene Norman flyttet til Larvik i 1918. Her bodde hennes venninne Aagot Olaussen som tidligere hadde vært forlovet med Magdalenes bror Eigil, og Magdalene flyttet nå inn sammen med Aagot. I Larvik jobbet hun hos fotograf Ludwigsen og i 1930 fikk hun etablert «Amatørsentralen», en fotografisk tobakksforretning.

Ved Farrisvannet i Larvik
Magdalene og Aagot på kafé
Magdalene og Aagot på tur i skogen

I 1940 returnerte Magdalene, sammen med Aagot, til Korsnes etter at hennes bror Sverre døde. Magdalene tok over som poståpner og dampskipsekspeditør. Aagot gikk bort i 1952.

Magdalene jobbet frem til 1970, når hun dro til Soltun Aldershjem i Lødingen, sammen med sin søster Boya. Magdalene gikk bort i 1979, hele 102 år gammel.

Korsnes Handelssted
Magdalene Norman

Magdalene har gjennom sin fotografkarriere fotografert både fintfolk og «vanlige» folk. Blant fotografiene finnes både oppstilte fotografier av enkeltpersoner og grupper i atelier, mer avslappede hverdagsbilder fra hyttetur, og flere artige foto, for eksempel av kvinner som har kledt seg ut.

Tre damer kledt som menn
Borghild Norman (Boya), Claudia Christoffersen og Magdalene Norman stående i båt på Kilvannet
Christian August Heyerdahl Norman og Anna Elisabeth Nøstan Lie, gift Norman med barna sett fra venstre: Thorbjørn Norman, Finn Norman og Anne Marie Norman
Fire damer lager mat på trappen på hytta ved Kilvatnet. Borghild Norman (Boya) sitter i døra
Tre damer drikker kaffe ute på marken. Aagot Olaussen til venstre, Magdalene Norman til høyre.
Gruppe samlet til fotografering på loftet. I gruppen er Sverre Norman, Aagot Olausssen og Leif Norman
Claudia Christoffersen og Bergthora Kulseng Hansen
Gjøglere
Magdalene

Opplev Korsnes Museum

Evige øyeblikk

Fotoutstillingen “Evige øyeblikk” gir innblikk i fotografen Magdalene Normans liv og opplevelser.

Korsnes museum

Anlegget på Korsnes er et gammelt kommunikasjonssenter som ligger i et idyllisk område.