Regine Normann

Bø Museum ligger idyllisk til i vakre Bø kommune, og her kan man lære om kystkultur og Regine Normann.

Forfatteren Regine Normann (1867–1939) ga ut 18 bøker på Aschehoug forlag i perioden 1905–1930. Hun var den første kvinnelige forfatteren fra Nord-Norge som slo igjennom nasjonalt.
I litteraturen skildrer hun menneskeskjebner og naturen på en svært realistisk måte. Samtidig er folk og natur omgitt av overnaturlige fenomener og underjordiske.
Regine Normann har skrevet historiske romaner, samlinger av sagn og små noveller. I ettertid er hun mest kjent for sine eventyr.
I eventyrene møter vi handlekraftige prinsesser, snakkende geitebukker og grusomme troll. Regine er ikke redd for uhygge.
Regine Normann forlot Bø og dro til Kristiania på slutten av 1800-tallet. Hun tok lærerutdannelse og jobbet som lærer ved Sofienberg gutteskole. Regine var en mester i å fortelle og hun brukte det som grep i klasserommet. Hun fortalte alltid eventyr, sa «guttene hennes».
Bildene i denne storyen er hentet fra Digitalt Museum. https://digitaltmuseum.no/011011987021/interior-kvinne-blomster https://digitaltmuseum.no/011012623983/regine-normann-med-sin-klasse