Samisk nasjonaldag

Sámi álbmotbeaivi / Sámij álmmukbiejvve

Den 6. februar feires Sámi álbmotbeaivi (nordsamisk) / Sámij Álmmukbiejvve (lulesamisk)/ samisk nasjonaldag over hele Sápmi og også noen steder utenfor Sápmi. Dagen feires både i Norge, Sverige, Finland og Russland.

mann og kvinne med geit, flere personer lengre bak
Samisk par med gait på den gamle dampskipskaia i Lødingen. Foto: Narvik kommunale fotosamling

Datoen for samisk nasjonaldag ble vedtatt på Samekonferansen i 1992, og første feiring av nasjonaldagen ble gjennomført året etter. Bakgrunnen for valg av dato var at 6. februar 1917 ble det første samiske landsmøtet holdt i Tråante (sørsamisk), eller Trondheim som byen heter på norsk. Iniativtaker til landsmøtet var Elsa Laula Renberg (1877-1931) som kom fra området rundt Vilhelmina på svensk side, men familien var fra både Helgeland og Västerbotten.

Kvinne med kjørerein
Kvinne med kjørerein. Foto: Narvik kommunale fotosamling.

I 2017 ble 100års-jubileet feiret med en jubileumsuke i februar, og arrangementer og markeringer gjennom året. NTNU Vitenskapsmuseet i Trondheim viste en utstilling kalt «Hvem eier historien» som viste dokumentasjon på samisk tilstedeværelse i Sør-Norge helt tilbake til 800-tallet.

Det samiske flagget

DET SAMISKE FLAGGET

Det samiske flagget er designet av den samiske kunstneren Astrid Båhl fra Skibotn. Det var flere forslag til flagget fra flere kunstnere, men dagens flagg ble godkjent på samekonferansen i 1986.

Les mer om flagget og den samiske nasjonaldagen HER.

mann i samiske klær i en dal
Antatt Per Thuuri i Håkvikdalen. Foto: Narvik kommunale fotosamling.

Den samiske nasjonalsangen

I 1986 ble det også vedtatt ved den Nordiska samekonferensen at sangen «Sámi soga lávlla» skulle bli offisiell samisk nasjonalsang. Isak Saba (1875-1921) skrev teksten i 1906 mens melodien er komponert av Arne Sørlie.

Lytt til «Sámi soga lávlla» på nordsamisk her:

Les om samer i

Samer i Bø

Det bor samer i Bø, og mange har samisk slekt. Det er viktig at elevene blir kjent med sin lokale historie.

Lytt til podkaster fra Ekspedert med samisk tema