Tor, tordenguden

Tor er mest kjent for sin rolle som tordenguden i norrøn mytologi. Han er beskrevet som en mann av enorm styrke og ild rødt hår og skjegg, han var en voldsom og krigslysten god som ofte var i kamp med jotnene. Svingene fra hans mektige hammer, Mjølner, var trodd til å være kilden til torden. Hundrevis av amuletter i form av Mjølner har blitt funnet i områder hvor vikinger bodde, en indikator på at Tor var en meget populær gud i det norrøne samfunn. Tor var trolig sett på som en beskytter av menneskeheten fra jotnene, som representerte kaos og natur, han var ofte påkalt for bryllup.
Tors vogn ble trukket av to geiter: Tanngrisner og Tanngnjost, som Tor kunne slakte, spise og gjenopplive dagen etter. En av de mange syklus av gjenfødelse i norrøn mytologi. Han brukte et belte, Megingjord, som økte styrken hans, og et par hansker som lot han bruke Mjølner. Mjølner selv var en gave til gudene fra dvergene, som hadde laget våpenet etter Loke hadde bønnfalt de om å lage flotte skatter, etter at han hadde barbert av alt håret til kona til Tor, Sif.
Mens Tor er mest berømt for sin rolle som en beskytter av menneskeheten, har han også en viktig rolle som en gud av fruktbarhet, spesielt i kombinasjon med sin kone Sif. Sif gyldne hår er blitt tolket som en metafor for korn, og Tor bringer regnet, som var nødvendig for å la kornet gro. Deres ekteskap representerer syklusen av jordbruk, som var en viktig for de norrøne og for alle som drev med landbruk.
De andre gudene hadde for det meste en positiv tilnærming til Tor. Tor var deres mektigste kriger, som holdt jotnene tilbake. I diktet «Trymskvida» har Frøya så stor tillit til Tor at hun låner han hennes magiske kappe, som lar brukeren fly og bli til en hauk, for å lete etter Mjølner som hadde blitt stjålet. Frøya sier til Tor at selv om kappen var laget av sølv og gull ville hun fortsatt lånt den til han. Etter kristningen av Norge blir mange av Tors egenskaper, slik som gigant dreperen og temperament overført til St. Olav.

Writen by Kristian Gronhaug

LEs mer om lofotr vikingmuseum

Lofotr Vikingmuseum

På Borg i Lofoten kan du oppleve vikingtiden i et levende miljø. Kjenn lukten av tjære og bål. Smak maten, hør historien. Vikingene har ventet på deg i mer enn tusen år.