
Foto: Lofoten Krigsminnemuseum
Et sjeldent bilde av godsbåten URSA, som ligger og venter inne i havna i Svolvær i 1944 på å kunne slutte seg til en konvoi for å komme seg sørover igjen.
Sjøfart under krigen
Under krigen var det vanskelige forhold for skipstrafikken langs kysten. Skipene var utsatt for allierte angrep og man malte norske flagg på skutesidene for å vise at dette var sivile skip. Men også tyskerne benyttet sivile skip nå og da, og dermed var det også en fare for at kystskipene kunne bli angrepet. Og vi var avhengige av disse skipene for å kunne bo i Nord-Norge.
Der ble senket ca. 200 norske skip langs kysten under andre verdenskrig og over 1000 sivile omkom. 11 hurtigruteskip gikk tapt pluss flere erstatningsskip, som gikk den siste etappen fra Tromsø til Kirkenes.
Det var farlig å gå alene selv om man hadde påmalte norske flagg. Tyskerne malte også norske flagg på noen av sine båter. Sjøfolkene som seilte langs kysten fikk ikke lov å slutte i jobben. Da ville de bli arrestert. Eneste mulighet var å rømme til Sverige, men det var ikke like enkelt for de som hadde kone og barn. Sjøfolkene langs kysten fikk ikke den heder de skulle ha hatt etter krigen for det de ble utsatt for.
Bildet tilhører Lofoten Krigsminnemuseum.