Vanntårnet på Rombak

Vanntårnet på Rombak stasjon er et av flere kulturminner langs Ofotbanen.

Da Ofotbanen bygges, trengte man vanntårn for å skaffe vann til lokomotivene om vinteren. Det oppføres vanntårn på Straumsnes, Rombak (tidligere Sildvik) og Katterat (tidligere Hundalen).

I 1923 ble Ofotbanen elektrifisert, og man hadde ikke lenger behov for vanntilførselen. Tårnene på Straumsnes og Katterat er revet, mens tårnet på Rombak stasjon står i dag.

Persontog med damplokomotiv type 19a på Sildvik/ Rombak stasjon. Vanntårn i bakgrunnen med kremmerhustak. De sveitsiske Winterthur-lokomotivene var de første som ble satt inn på Ofotbanen.
Hundalen stasjon. (Katterat), 1914. Malmvogner til høyre på bildet. Vanntårn og hjuling.
Løfting av stasjonsbygning ved Straumsnes stasjon. Vanntårn til høyre i bildet.

Vanntårnet på Rombak stasjon er tegnes i 1901 av ukjent arkitekt og er trolig oppført i 1902. Vanntanken i tårnet rommer 30 tonn og er ligger 4,5 meter over skinnehøyden. Under tanken står en fyringsovn for å hindre at vannet frøs om vinteren.

Vannbassenget bygges høyt til fjells med inntak fra Ytre Sildvikelva. Det var en betydelig nivåforskjell mellom bassenget og jernbanestasjonen. Derfor bygdes et utjevningsbasseng, før vannledning førte fram til vanntårnet. I ca. 1990 fikk tårnet nytt tak. (Hentet fra gamlenarvik.no)

Vanntårnet på Rombak stasjon i 1978.
Malmtog passerer vanntårnet på Rombak stasjon i 1978.
Vanntårnet på Rombak stasjon med nytt tak.

Alle fotografier inngår i Narvik kommunale fotosamling. Flere av bildene finnes også hos digitaltmuseum.no

Les videre om Ofotbanen

Ofotbanen

Den 43 kilometer lange jernbanestrekningen fra Narvik til Riksgrensen er en sammenhengende rekke av kulturhistoriske godbiter ispedd vakker natur og svimlende utsikter.