Vikingkvinnens spenner

I norrøne kvinne graver blir ofte to stiler av brosjer funnet: skålspenner og runde brosjer. Skålspenner er svært distinkte i den skandinaviske sammenhengen, og deres tilstedeværelse i en grav er en god indikator på at den gravlagte personen var en norrøn kvinne. Rikdommen i gravene kan også indikerer videre at skålspennen var tegn på ekteskap blant velstående kvinner.

Eksempler på denne stilen av skålspenner kan bli funnet utstilt på Lofotr Vikingmuseum (TS9669 a+b. Tromsø museum, UiT). En av disse spennene har fortsatt spor av sin opprinnelige sølvforgylling. Disse brosjene ble funnet i Sund på Falstadøya, øya umiddelbart vest for Vestvågøy. Omtrent 1650 brosjer har blitt oppdaget i Nord-Norge, hvorav cirka 17 har vært fra Vestvågøy, ifølge gjenstandsdatabasen Unimus.
Håndverket til ovale brosjer har blitt notert å gjennomgå en åpenbar nedgang i løpet av vikingtiden, som kan knyttes til en endrende brukstilstand, der brosjene ble dekket av et skjerf mer regelmessig og deres utseende derfor ble mindre viktig. Det er også mulig, om enn mindre sannsynlig, at økt etterspørsel etter smykker førte til at håndverkere tok snarveier for å møte tilstrekkelig etterspørsel.
I klesdrakten til ei spesielt velstående kvinne kunne en overkjole bli brukt sammen med et par ovale skålspenner på skuldrene, mens halsen på underkjolen ble sikret med en mindre rund brosje. Den enslige brosjen kunne også brukes til å feste et skjerf, i stedet for underkjolen. Et eksempel på ei kvinnes runde brosje er utstilt her på Lofotr (TS4460b. Tromsø museum, UiT), funnet i Kvalnes på den nordlige kysten av Vestvågøy. Denne brosjen er omtrent to tommer i diameter og har intrikate, støpte design på overflaten.
Bruken av to typer brosjer overlever til i dag i det moderne Norges bunader, der små runde brosjer blir referert til som «knappar» mens større blir gitt navnet «sølvar». Den typiske norrøne mannens brosje, remspenne, var kjent for å bli brukt av kvinner ved enkelte anledninger, selv om det var ganske sjeldent. Det er mulig at bruken av remspenner av kvinner var en sentimental handling, kanskje representerte en ektemann som nå var død eller borte på reise.

Litteraturliste

Almgren, Bertil, et al. The Viking. Nordbok, Gothenberg. 1995. 

Ewing, Thor. Viking Clothing, Tempus Publishing Limited, Stroud, Gloucestershire. 2006. 

Roesdahl, Else. The Vikings.  Penguin Books, New York. 1992. 

Les mer om Lofotr Vikingmuseum

Lofotr Vikingmuseum

På Borg i Lofoten kan du oppleve vikingtiden i et levende miljø. Kjenn lukten av tjære og bål. Smak maten, hør historien. Vikingene har ventet på deg i mer enn tusen år.