Bakeriet på Å – Bakerens barn – og tante Margit – 1918

Av Norsk Fiskeværsmuseum

Sørvågen, Å • Lofoten

«Bakeren var en viktig person i fiskeværet, særlig om vintrene under torskefiskeriene. Fra januar til april bodde 2-300 fiskere fra Beiarn, Gildeskål, Vevelstad og andre steder i rorbuer på Å og Tind. Fiskerne arbeidde hardt på hav og land – og de ble slitne og sultne.

Hver natt stod bakeren tidlig opp for å bake og levere brød til butikken på Å. Der stod fiskerne kø for å kjøpe ferskt brød. Brød ble også kjørt med hest og slede til butikken på Tind, eller båret i kasser over til væreierfamiliens hus.

Bakeren hadde en slitsom jobb, med lange og tunge arbeidsdager.

Bakeren på Å, Gunnar Olsen kom fra Vesterålen rett før 1915. Han giftet seg med Anna Olsen fra Hell på Lofotodden, og de fikk to barn; Arne og Mary. Som vanlig var for unge familier, fikk de bo på væreierens rorbu; Sallybua – med mel lagret på loftet.

Den gang var det krig i Europa og problemer med å få kjøpt klær. Men tante Margit fra Hell var en dyktig syerske. Hun sprettet opp noen umoderne klær og sydde seg en flott svart kåpe av stoffet.
Stolt dro hun til Å for vise den fram for sin søster Anna og hennes familie. Men denne pene dama ble for «fremmed» for de små, Arne og Mary, stakk på loftet og gjemte seg mellom melsekkene.
Der tittet de gjennom et kvisthull i gulvet – rett ned på stolte tante Margit i den nye kåpa.
Etter hvert ble nok dette for kjedelig for de små. Hvordan kunne de likevel skaffe seg litt oppmerksomhet fra tante? Jo, ved å slippe noe mel ned gjennom kvisthullet. Slik ble den svarte kåpa gradvis og «umerkelig» farget kvit – helt til mamma og tante så sammenhengen, og barna ble hentet ned fra loftet. 90 år gamle Mary lo godt da hun fortalte meg denne historien fra sin tidlige barndom på Å.

På den tida fikk de seg også en lillesøster, Gunhild. Men så skjedde det triste: Gunhild og pappa Gunnar døde av tuberkulose, og Anna flyttet heim med sorga og småbarna til sin mor.

Etter 4 år ble livet lettere for Anna: Hun gifter seg med sin gamle skolekamerat og beundrer, fiskerbonden Anders Olsen fra nabobygda Refsvika. De fikk 6 barn sammen.»

[vc_tweetme type=»horizontal»]