Hele livet som fangstmann på Svalbard

Av Andøymuseet

Andenes • Vesterålen

Som 18-åring dro Hilmar fra Andøy til Spitsbergen på Svalbard for å livnære seg som fangstmann. I et enormt og øde, arktisk landskap tilbrakte han vinter etter vinter. På øya Spitsbergen, nærmest like under Nordpolen, var Hilmar var i godt selskap med sine onkler og brødre – fra slutten av 1800-tallet til midten av 1900-tallet dominerte i denne delen av Svalbards historie.

Nøis-karene bygde mange hytter og stasjoner rundt på Spitsbergen. De overtok også terreng etter tidligere overvintrere. Livet som fangstmann var nok temmelig krevende. Et særdeles barskt klima gjorde hyttene sårbare for ødeleggelser. Det var ikke bare hylende, iskalde vinder som brøt ned hyttene, det samme gjorde også isbjørner på vandring og jakt etter mat.

Hilmar Nøis la sin elsk på Sassen, en fjordarm i den store Isfjorden. Her ble han så veletablert at han gikk under tilnavnet ”Kongen av Sassen”. Hytta han bygde her ble etter hvert til en flott bolig etter hvert som Hilmar utvidet og flikket på den hver sesong. Fangstkollegaer og slekt la ofte veien innom her for selskap. Ekstra stas var det nok i de sesongene som kona til Hilmar var med – hun disket opp med kaffe og kaker.

Noen sesonger tilbrakte Hilmar også på nordkysten, ved Woodfjorden og ved Hornsund. Han fikk etter hvert inngående kjennskap til landksapet, noe som kom spesielt godt til nytte ved søk etter savnede personer. Hilmar brukte ikke kart og kompass men navigerte etter egne holdepunkter. På ei øy som er større enn Danmark, i et særdeles krevende klima er dette litt av en bragd.

På 1950-tallet ble Hilmar syk en periode og trodde at det ikke ble flere turer til Svalbard. Så sterk var likevel dragningen mot Sassen at han klarte å tilbringe et par år til der, selv etter fylte 70 år. Det frie livet, uten krav og regulerte tider passet ham bra. Med sine 38 overvintringer i perioden 1909 til 1963 er han den fangstmannen som har flest overvintringer på Svalbard. Han ble ikke rik på penger men fikk spenning og naturopplevelser.

På Polarmuseet på Andenes kan du se en liten film, flere foto samt redskaper og utstyr som Hilmar Nøis benyttet. Velkommen til et lite stykke Arktis!

[vc_tweetme type=»horizontal»]